Články Co všechno víte o pivu?

Co všechno víte o pivu?

Co všechno víte o pivu?

Pivo se začalo vařit už okolo 7. tisíciletí př. n. l. a dá se tak říct, že je tu s námi skoro tak dlouho, jako lidstvo samo.

Pivo se vyrábí v pivovarech po celém světě nejčastěji za pomoci kvašení obilného sladu, vody a chmele. Složení surovin a způsob zpracování určuje výslednou chuť, barvu a hořkost piva a v neposlední řadě také obsah alkoholu. Piva se dělí podle stupňovitosti EPM (ekxtrakt původní mladiny), zjednodušeně můžeme říct, že EPM udává především hodnotu cukrů, ze kterých při kvašení vzniká alkohol. Čím vyšší stupeň, tím plnější pivo z hlediska EPM a také tím víc obsahuje pivo alkoholu. Věděli jste, že stupňovitost piv je často v každé zemi jiná? Tak bacha, až si objednáte v Německu nebo Rakousku třeba Starkbier (silné pivo) vězte, že dostanete minimálně šestnáctku.

Pivo jako lék?

Dle některých studií je malé množství piva v pravidelném množství pro člověka prospěšné. Pivo totiž díky svému složení brání produkci krevních sraženin a redukuje tak riziko mrtvice. Dále má pozitivní vliv na produkci tzv. hodného cholesterolu. Pivo také obsahuje antioxidanty a vitamín B. Dalšími pozitivními účinky konzumace zlatavého moku mohou být: silnější kosti díky vysoké hladině křemíku, posílení psychického zdraví a paměti a pak také lepší pleť, která se lépe regeneruje a je vláčnější.

Rozdělení piv

V našich končinách dělíme piva nejčastěji na nealkoholická, stolní, výčepní, ležáky a speciální piva. U piva můžeme také hodnotit jeho barvu, kde na tuto hodnotu máme dokonce v ČR zákon! Dle zákona můžeme pivo rozdělit na světlé, polotmavé, tmavé a řezané. A co vlastně určuje barvu piva? Tu určuje barevnost sladu, světlá piva jsou ze světlého sladu, tmavá piva převážně ze zkaramelizovaných sladů a pak tu máme ještě piva řezaná, kde se jedná o kombinaci světlých a tmavých piv.

Jak si doma uvařit vlastní pivo?

Uvařit si doma pivo není vlastně nic složitého, ve světě se tato technika a zároveň koníček označuje jako "homebrewing". A co je na to potřeba? Na uvaření vlastního piva vám stačí jen hrnec o objemu asi 14 litrů, kvašící nádoba (bohatě poslouží obyčejný kbelík), gumová hadička (nejlépe potravinářská), teploměr, vařečka, ohřev a několik pet lahví. Pak samozřejmě ingredience: slad, voda, chmel, kvasnice.

1. Šrot ze sladu (namletá usušená naklíčená zrna ječmene) nasypeme do hrnce s vodou cca 15 l vody je potřeba k výrobě 10 l piva. A za pravidelného mícháni zahřejeme na 64 stupňů na 15 minut.

2. Poté na půl hodiny zvýšíme teplotu na 75 stupňů a po půl hodině můžeme odfiltrovat vyluhovaný šrot. Dále přidáme chmelové šišky v poměru 4 dkg šišek na 10 l piva.

3. Po přidání chmelových šišek přivedeme směs k varu a vaříme asi hodinu. Po uplynuté hodině odfiltrujeme chmel a necháme vychladnout.

4. Po vychlazení můžeme vmícháním přidat kvasnice 1,5 dl kvasnic na 10 l piva.

5. Po přidání kvasnic necháme v lednici po dobu 7-10 dnů. Po této době stočíme hadičkou pivo do připravených PET lahví a necháme další měsíc v lednici dozrát.

Nejzajímavější fakta o pivu, které jste doteď určitě netušili

V Čechách se pivo vaří už přes tisíc let a 90 % produkce je pivo světlého typu tzv. Pilsen.

Proč je na Václavském náměstí sv. Václav na koni a s vlajkou v ruce? To nevíme, protože svatý Václav by měl mít v ruce spíše půllitr, jelikož je patronem českého piva.

Nejvíce pivovarů v ČR je provozováno v Jihomoravském kraji - zdá se, že nejen vínem je Morava proslulá.

Pivo s nejvyšším obsahem alkoholu se pyšní číslovkou 65 % a má příhodný název: Armagedon.

A jedna rada a zároveň zajímavost na závěr. Po pořádné pařbě může tělu trvat až 24 hodin než spálí veškerý alkohol.

Prohlédněte si všechny naše originální pivní trička.