Články 3 důvody, proč si zamilovat rybaření

3 důvody, proč si zamilovat rybaření

Láká vás rybaření, ale schází vám motivace, proč s touhle volnočasovou aktivitou začít? Možná vás následující řádky inspirují k tomu si „tiché bláznovství“ rovněž oblíbit.

Spousta lidí má pocit, že rybaření musí být ukrutná nuda. Zeptáte-li se ale vášnivých rybářů, mluví úplně jinak. Kvůli čemu si rybaření tolik pochvalují?

1) Znovu lovcem

Přirozeně v sobě má člověk od pradávna skrytého lovce, kterému může dát právě při rybaření prostor. Jako rybář/ka si můžete užívat vzrušující proces vymýšlení návnad a taktik za účelem ulovení své vysněné ryby a po trpělivém vyčkávání a následném fyzickém zápolení zažít onen pocit malého vítězství.

Výhodou takového lovu je, že svůj úlovek rovnou neusmrtíte, ale můžete mu poděkovat, že vám poskytl lovecký zážitek a zase ho pustit. Běžná rána se rybě po proniknutém háčku většinou bez problému zahojí. Doporučuje se však lovit záměrně ve větších nebo méně frekventovaných revírech, kde nejsou ryby tolikrát opakovaně chytány a mají tak přece jen šanci na regeneraci.

2) Lepší než buddhistický klášter

Paprsky probleskující mezi stromy, šplouchání vody o břeh, šustění rákosí a žabí koncert nesoucí se od hráze. Rybníky a jiné vodní plochy či toky mají svou nezaměnitelnou atmosféru, kterou si můžete jako rybář/ka vychutnávat plnými doušky s hrnkem něčeho teplého nebo vychlazeného chmelového v ruce a přitom fantazírovat, co se děje asi tam pod hladinou ve vodním království. Nezní to jako pohádka?

Není náhoda, že naše oblíbená rybářská trička nesou nápis I don't need therapy, I just need to go fishing (v překladu: Nepotřebuji terapii, potřebuji jen jít na ryby.). V tomhle světě totiž není místo pro starosti. Myšlenky odplouvají pryč. Jen vy a příroda – skvělý způsob, jak se zrelaxovat, vyčistit si hlavu a zameditovat si (i když si myslíte, že to neumíte, jde to samo a lépe než mezi mnichy). A i když zrovna nic nechytíte, alespoň si skvěle odpočinete.

3) Dobrodružství s přáteli i dětmi

Pokud zrovna nejste samotáři a máte rádi společnost, můžete si užít rybaření se svými přáteli nebo rodinou. Sdílená radost při záběru je pak o to lepší. Nehledě na to, že vám může parťák pohlídat prut, když si zrovna potřebujete odskočit. Můžete si předávat zkušenosti, uzavírat sázky a soupeřit, kdo bude mít více úlovků. A pokud si i nějakou tu trofej odnesete domů, pak můžete uspořádat společné grilování rybích pochoutek.

Nejen u příležitosti světového dne rybářství, který připadá na 27. 6., pořádají různé rybářské spolky a revíry zajímavé rybářské akce a závody, kde se můžete o rybářství spoustu věcí dozvědět. Závodit mohou v rybaření i děti, tak proč i jim takový nevšední zážitek neumožnit? Pro ještě větší nadšení můžete svému malému parťákovi opatřit dětské rybářské tričko. Nejen, že se děti při chytání učí trpělivosti a obratnosti při vytahování svých úlovků, ale také poznávají různé druhy ryb na vlastní oči, mnohé se dozví o vodních živočiších a vytvoří si tak hezký vztah k přírodě už od útlého věku.

A jak se stát rybářem?
Stačí podat přihlášku k Českému (nebo Moravskému) rybářskému svazu, po absolvování znalostního testu získat rybářský lístek a pak už si jen obstarat povolenku k lovu a adekvátní výbavu. 

Než se do toho pustíte, zkuste nejdřív vyrazit na ryby do soukromého revíru s někým zkušeným, od koho se naučíte základy a potom už můžete chytat na vlastní pěst. Rybářské svazy rovněž pořádají i kurzy pro začátečníky, kterých se můžete zúčastnit a získat tak potřebné znalosti a dovednosti. A co se týče vašich dítek, do deseti let s vámi na jeden prut mohou chytat bez povolení, stačí že oprávnění budete vlastnit vy.