Články 4.5. Den hasičů - historie služby a jak se stát jedním z nich

4.5. Den hasičů - historie služby a jak se stát jedním z nich

Přemýšleli jste někdy nad tím, že se stanete hasičem? V tomto článku se podíváme na to, jakou má tato služba historii a kdo se hasičem může stát. 

Pojďte oslavit Den hasičů ve stylu

Den hasičů je svátek, který se slaví po celém světě 4. května. Uctíváme tak hrdiny, kteří riskují své životy, aby ochránili životy ostatních. Také bychom neměli v tento den zapomínat na ty, kteří ve službě o svůj život přišli. Pokud máte ve svém okolí hasiče nebo hasičku, oceňte v tento den jejich práci originálními dárky pro hasiče. Může to být například tričko s vlastním potiskem, na které nechte natisknout vaši společnou fotografii nebo třeba hasičský hrnek, který si hasič bude moci s sebou vzít na stanici. 

Hasiči v minulosti vs. hasiči dnes

Historie této profese sahá až do starověkého Egypta, kde se formovaly první hasičské sbory. Ve středověku se hasiči postupně stávali součástí městského života. V dnešní době čelí náročnějším výzvám jako jsou teroristické útoky, průmyslové nehody nebo hledání živých v sutinách po zemětřesení. Existují proto již speciální jednotky školené na různé situace. Moderní hasič musí kromě fyzické zdatnosti a práce s hasičskou výbavou umět také komunikovat s ostatními složkami záchranných služeb, s médii nebo řešit logistické záležitosti. 

Jak se stát hasičem/hasičkou? 

Být hasičem rozhodně není jednoduché. Jak se jím stát? Můžete se přihlásit do profesionálního sboru nebo do sboru dobrovolných hasičů. Hlavním předpokladem je rozhodně dobré fyzické a psychické zdraví. Při výkonu této profese musíte mít v krvi ochotu pomáhat druhým lidem v nouzi a mít výborné komunikační schopnosti. Měli byste být člověkem, na kterého se ostatní mohou spolehnout. Pak už stačí, abyste byli plnoletí, trestně bezúhonní a splnili fyzické a psychické testy. 

 

VĚDĚLI JSTE ŽE? 

První profesionální hasičkou výjezdové jednotky se stala Michaela Žďárská a to až v roce 2022?

 

Hasiči jsou jedním z nejdůležitějších a nejrespektovanějších povolání v každé společnosti. Ročně vyjedou na několik tisíc zásahů, kde nasazují své životy (níže se můžete podívat na podrobný roční přehled hasičských zásahů). Toto povolání není pro každého. Proto si hasiči za svou práci a obětavost zaslouží naši úctu a vděk. Neměli bychom tedy na 4. květen zapomínat.