Články 5 tipů na venkovní aktivity, které musíte vyzkoušet

5 tipů na venkovní aktivity, které musíte vyzkoušet

Venku se udělalo teplo a začíná čas nejrůznějších venkovních aktivit. Nebaví vás běžné letní sporty a koníčky a rádi byste vyzkoušeli něco nového? Přinášíme vám inspiraci na zábavné a někdy ne zcela běžné způsoby trávení volného času.

Neseďte doma s mobilem přiraženým k obličeji, zpestřete svůj život zajímavými činnostmi a zážitky, objevte v nich novou vášeň a obohaťte díky nim společný čas s dětmi nebo přáteli třeba na dovolené. Do čeho se můžete vrhnout?

1. Paddleboarding

Rádi trávíte čas u vody, ale nebaví vás jen tak ležet na pláži nebo plavat sem a tam? Objevujte vodní plochu na paddleboardu. Nejenže se krásně opálíte, zrelaxujete se při houpání na vlnách a poslouchání šplouchající vody, ale zároveň posílíte téměř všechny svaly na těle při držení rovnováhy a pádlování a zlepšíte tak celkově svoji kondici.

Zábavu si na paddleboardu užijete sami i s rodinou nebo přáteli, když společně vyplujete na druhý břeh přehrady nebo rovnou uspořádáte závody. A co takhle, kdyby si vítězové mohli vybrat vlastní potisk na trička a dostali by ho jako odměnu?

2. Geocaching

Pokud jste se už od malička rádi toulali, objevovali tajemná místa a hledali poklady, můžete v tom pokračovat i v dospělosti. Hra zvaná geocaching vám zpestří putování krajinou a udělá ho mnohem zábavnější. Navíc vás bude motivovat po celý rok k tomu, abyste trávili čas venku a hýbali se. Všechno, co ke hře potřebujete je váš chytrý telefon nebo GPS a účet na geocaching.com (případně aplikace Geocaching).

Dle souřadnic si najdete místo, kde je umístěna tzv. keška, tedy schránka s „pokladem“ (většinou v podobě drobných symbolických předmětů nebo hraček) a vydáte se ji hledat. Pokud se vám to podaří, obsah schránky vyměníte za předměty v podobné hodnotě, tak aby mohli potěšit někoho dalšího.

Zejména pro rodiče je geocaching dobrý způsob, jak děti motivovat k pěším výletům. Může to být skvělá zábava pro jednotlivce, celou rodinu i partu přátel.

3. Glamping

Jste-li unavení z rušného velkoměsta, rádi byste strávili pár dní v úzkém kontaktu s přírodou, ale stanování nebo spaní pod širákem vám připadá příliš nepohodlné, je pro vás řešením glamping (z angl. glamour camping), v překladu luxusní forma kempování. Jedná se o pobyt v nerušených přírodních lokalitách v nadstandardně vybavených stanech, týpích, maringotkách, karavanech nebo přírodních domech na stromě či na vodě. Jste sice uprostřed louky, ale je o vás postaráno jako na hotelu.

Jedná se o romantický pobyt, při kterém lze často přímo ze stanu pozorovat noční oblohu plnou hvězd nebo lesní zvěř, která prochází kolem.

4. Sjíždění single trailů

Máte-li rádi adrenalin a se svými přáteli rádi vyrážíte na kolech do terénu, můžete si udělat víkend na horách v některém z bikeparků a užít si sjíždění single trailů. Pro tuhle aktivitu je sice potřeba mít trochu zkušeností se sjížděním kopců a ze začátku je třeba dbát zvýšené opatrnosti, po pár sjezdech si však osvojíte správný a bezpečný styl jízdy a bude vás to zaručeně bavit. Pokud si kopec nahoru nevydupete sami, může vás s kolem vytáhnout vlek a pak hurá dolů a takhle pořád do kolečka.

V České republice se trailcentra a bikeparky stále množí, pokud se cítíte i na větší adrenalin a chcete zažít i dechberoucí výhledy, můžete vyrazit třeba do sousedního Rakouska.

5. Taneční meditace v přírodě

Toužíte cítit více energie v těle, spojit se s přírodou a vypnout hlavu? Nechte své tělo svobodně projevovat v taneční meditaci. Najděte si klidné místo v přírodě, kde vás nebude nikdo rušit, nasaďte sluchátka, zavřete oči a nechte tóny afrických bubnů, pagan folku nebo hudby určené pro harmonizaci čaker, aby rozproudily vaše pohyby. Ideální bude, když budete tančit bosí a spojíte se vědomě se zemí.

Taneční meditaci můžete praktikovat sami i ve větší skupině v parku nebo si zatančete kolem ohně, hudební doprovod může být třeba ve formě ukulele nebo bubnů. Důležité je se nestydět, nekorigovat své pohyby, ale zcela se odvázat, tak jako to dokázali naši slovanští předkové, indiáni nebo africké kmeny. Přirozený tanec váš život může ohromně oživit.

 

Ať už se budete v letních měsících věnovat čemukoliv, čas strávený v pohybu a na čerstvém vzduchu bude vždy smysluplný a přínosný pro vaše zdraví. Tak honem vyskočit z gauče a vzhůru za dobrodružstvími.