Články Herní konzole nové generace, revoluce nebo evoluce?

Herní konzole nové generace, revoluce nebo evoluce?

Tričko pro hráče a hráčky videoher

Herní průmysl v Česku je zhruba dvakrát větší než filmový a televizní průmysl dohromady. Česká herní studia měla za rok 2020 obrat přibližně 5 miliard korun a samozřejmě pandemie koronaviru na tom má svůj podíl. V roce 2020 pak také přišlo zásadní vydání dvou z nejúspěšnějších konzolí nové generace a to konkrétně Sony Playstation 5 a Xbox Series X a Xbox series S. 

Co je herní konzole

Herní konzole je elektronické zařízení, které za pomocí zobrazovače nejčastěji televize umožňuje hrát hry, které jsou určené speciálně pro herní konzoli, nejznámější je Playstation a Xbox. Konzole může být také přenosná, s vlastním displejem, pro hraní her na cestách a kdekoliv jinde mimo domov. Nejznámějšími přenosnými konzolemi jsou GameBoy, Nintento Switch a Playstation Vita. Konzole jsou určené z hlavní části pouze na hraní her, které jsou pro ni vydané.

Konzole nové generace Playstation 5

Playstation je stálice a legenda na poli herních konzolí již celé roky, vždyť Playstation 1 vyšel již v roce 1994. Aktuální generace Playstation 5, která vyšla v roce 2020 opět posouvá hranice hraní zejména v oblasti grafiky zobrazených her, rychlosti načítání díky rychlému SSD disku a hlavně díky nové revoluční technologii haptické odezvy a adaptivních trigerů u ovladače DualSense. Haptická odezva znamená zpětnou odezvu, kterou ucítíte v ovladači při nějaké specifické akci ve hře a ta se projevuje vibracemi v ovladači. Při hraní haptika přináší lepší zážitek a lepši pocit z dané situace ve hře. Adaptivní trigery pak dokážou lépe zprostředkovat úsilí ve hře, když například postava, za kterou hrajete, má málo života, nebo řeší nějakou obvzlášť zapeklitou situaci, trigery (tlačítka) adekvátně situaci ve hře přizpůsobí tlak, který musíte vyvinout na stisknutí tlačítka. Trigery třeba dokážou simulovat různou tuhost u spouští zbraní ve hře a podobně.

Konzole Sony Playstation 5 se prodává ve dvou verzích - s mechanikou, která je třeba pokud chcete hrát hry na fyzickém Blu-Ray nosiči. Dále je v prodeji také verze bez mechaniky a ta umožňuje hrát pouze hry zakoupené v digitální podobě z Playstation Store.

Konzole nové generace Xbox Series

Hlavní rival Playstationu jsou konzole Xbox od společnosti Microsoft. Konzole Xbox přišly v aktuální generaci s novinkou. Společnost Microsoft vydala konzole ve dvou provedeních, které se liší hlavně v poskytovaném výkonu.

Xbox Series X

Výkonější ze dvou konzolí, nabízí optickou mechaniku na čtení Blu-Ray disků a 1TB rychlý SSD disk. Dle parametrů je konzole Xbox Series X nejvýkonější konzolí všech dob. S konzolemi Xbox se také váže populární služba Game pass, kdy za měsíční poplatek umožňuje hrát zdarma velké množství her. Nejnámějšími tituly, které si zahrají pouze hráči na Xboxu je série Halo a Forza.

Xbox Series S

Menší, levnější a méně výkonný digitální brácha je konzole Series S. Nízkou cenou vychází vstříc novým hráčům a těm, kteří netouží hrát na nejmodernější televizi v rozlišení 4K, ale stále si chtějí užít hry, které vychází pro obě konzole stejně společně. Konzole má SSD disk o kapacitě 512 GB a nepřehrává fyzické disky. I tak nabízí dostatečný výkon pro hraní bez omezení.

 

Nintendo Switch

V podstatě samostatnou kapitolou je konzole od společnosti Nintendo - Nintendo Switch. Jedná se o modulární konzoli, jde tak spíše o velmi výkonný tablet, ke kterému je možné z boku připojit ovladače a může být společníkem i na cestách. Zároveň je pak možné dát doma tablet do dokovací stanice a částečně tak nahradit klasickou herní konzoli. Zde je však omezení co se týče výkonu konzole, kdy ani v tomto provedení zpravidla nemůže Switch co se týče grafického podání konkurovat ostatním konzolím nové generace. Na Switch však vycházejí specifické hry, které dokáží jeho potenciál plně využít a není tak vyjímkou, že Switch slouží často jako druhá konzole do rodiny.