Články Hledání pokladů s detektorem kovů, vše co potřebujete vědět!

Hledání pokladů s detektorem kovů, vše co potřebujete vědět!

Co je detektor kovů?

Detektor kovů, často také nazývaný jako hledačka, minohledačka nebo detík. Jedná se o zařízení, které dokáže reagovat na kov. Nejčastěji se používá v souvislosti s hledáním ztracených či úmyslně zakopaných předmětů s kovovými částmi v zemi. Detektory jsou schopné pomocí zvuku nebo obrazu na displeji dát hledači vědět s určitou pravděpodobností, z jakého kovu je předmět v zemi, na který detektor reaguje. Detektory umí také detekovat zlato, stříbro a další kovy.

Druhy detektorů kovů

Číslicové detektory - jednoduché detektory s LCD displejem, které podle výšky zvuku pípání orientačně určují druh kovu pod zemí

Analogové detektory - detektory, bez LCD displeje, které jsou již spíše na ústupu, ale poskytují ryzost při hledání bez číslicového přikreslení

Dohledávačky - jedná se o malé zařízení, které funguje buď samostatně nebo po připojení k hlavní hledačce a slouží k dohledání drobných předmětů pro přesnou lokalizaci při vykopávání a tím zamezuje poškození nálezu při vykopávání a urychluje hledání.

Legislativa

Tak je to vlastně legální nebo není? Samozřejmě jako všechno u nás, není to ohledně detektoringu z hlediska práva úplně jednoduché. Ve zkratce lze říci, že používání detektorů kovů je legální, avšak cílené vyhledávání archeologických předmětů je nelegální. Pokud tedy budete hledat detektorem např. klíče nebo šperk, který jste ztratili při procházce potud je vše v pořádku. Ale pokud jdete do lesa, na pole atp. s úmyslem a cílem hledat "poklady" zde se již dostáváte za hranu zákona, protože podobné hledání mohou praktikovat pouze archeologové a odborníci z oblasti muzeí a podobně. Hledat můžete bez probému na vlastním pozemku, či na pozemku se souhlasem majitele, ovšem pokud cokoliv naleznete měli byste příslušný nález nahlásit nejbližšímu muzeu či městu. 

I když se může zdát, že naše zákony nejsou k detektorářům vstřícné, tak vězte, že v zahraničí je většinou hledání s detektorem kovů zakázané úplně. Níže přinášíme několik příkladů.

  • Francie - je zákázáno hledat všude kromě pláží
  • Německo - hledat lze pouze s licencí
  • Norsko - nelze si ponechat předměty starší než roku 1937, všechny nálezy musí být ohlášeny

Země s úplným zákazem amatérského používání detektorů kovů a hledání: Turecko, Švýcarsko, Švédsko, Španělsko, Malta, Izrael a další.

Na závěr je pak nutné upozornit, že při nálezu zbraně, munice apod. je nutné také myslet na zákony o nedovoleném ozbrojování a v rámci bezpečnosti doporučujeme k podobným předmětům vždy volat policii.

Nárok na nálezné v ČR

Dle aktuálně platné legislativy nemá nárok na nálezné ten, kdo našel nález cíleně, avšak pokud najdete nález náhodně - prostě o něj zakopnete :-) , tak po nahlášení máte nárok na nálezné ve výši 10% z ceny věci.

Magnet fishing

Na závěr našeho článku jsme si připravili pár řádků o specifickém hledání pokladů, který se stává novodobým trendem a to je tzv. magnet fishing. Jedná se o hledání ve vodě za pomoci lana, na jehož konci je přivázaný velmi silný, zpravidla neodymový magnet. Lano s magnetem se hodí do vody z loďky, břehu nebo mostku a po vytažení vás může čekat překvapení v podobě plechovky od piva a nebo třeba zbraně z druhé světové války.