Články Jak se stát hrdinou všedních dní

Jak se stát hrdinou všedních dní

Máte pocit, že jste toho za svůj život moc nedokázali, a to, jak žijete, vás nenaplňuje dobrým pocitem? Zlepšete si karmu a dejte svému životu o něco větší smysl. I „malé“ dobročiny se počítají.

Není nic více naplňujícího, než když člověk pomůže druhému v nouzi nebo dokonce zachrání život. Běžně se nám však příliš takových vyhraněných situací nenaskýtá. Pokud tedy chceme být užiteční a zažívat onen hřejivý pocit hrdinství častěji, musíme být aktivní a začít s nějakou bohulibou činností. Mezi skupinu kterých odvážných dobrodinců se zařadíte vy?

Velcí hrdinové

Pokud cítíte, že je pro vás pomoc druhým a ochrana domova či vlasti životním posláním, pak dává smysl si najít práci právě s takovou náplní. Ať už se vám na hrudi vyjímá tričko vojenská policie, záchranář nebo dobrovolný hasič, všechny rádoby supermany strčíte s takovým povoláním do kapsy. Mezi tyto velké hrdiny se můžete zařadit i jako dobrovolníci, kteří se vydávají do míst postižených přírodní katastrofou nebo chudobou a pomáhají tam, kde je to potřeba.

Pokud takového hrdinu máte ve svém okolí, vyjádřete mu vděk a obdiv, že se obětuje pro druhé. Ať už to bude dárek pro vojáka nebo třeba pečovatelku v hospicu, uvidíte, že z toho budete mít navzájem hezký pocit.

Ti, co rozdávají radost

Zachránit život můžete občas i tím, že někoho přimějete k úsměvu. Ať už jako zdravotní klaun, který baví děti v nemocnici, dobrovolník, který těší opuštěné seniory v domově důchodců nebo opora kolegyně, která si prochází náročným životním obdobím. Každá podpora druhého, byť by byla jen formou úsměvu nebo objetí, má na druhého člověka velký vliv. Spousta lidí si totiž prochází psychickými těžkostmi, aniž by o tom měli druzí tušení. Občas je tedy dobré se ostatních upřímně zeptat na to, jak se mají a jak se cítí a nabídnout jim pomoc.

Ti, co se rádi rozdělí

Máte přehršel finančních prostředků na kontě nebo nadbytek zachovalého oblečení ve skříni? Můžete se rozdělit s těmi, ke kterým osud nebyl vstřícný. Nabídněte peníze nebo věci, které nevyužíváte, k potřebě jiným. Můžete navštívit charitní spolek nebo uspořádat blešák. Co se týče finanční podpory, najít si můžete konkrétního člověka nebo rodinu třeba na webu donio.cz nebo začít podporovat organizaci, která konkrétním skupinám lidí pomáhá profesionálně.

Ti, co darují kus sebe

Existují mezi námi i tací, kteří neváhají pro druhé obětovat kus sebe samých. Jsou to dárci krve, kostní dřeně nebo vlasů, které slouží pro výrobu paruk pro onkologické pacienty. Pokud vám nebrání zdravotní omezení, jděte do toho. Navštivte odběrové centrum nebo si nechte narůst pořádné háro, o které se podělíte s někým, kdo o to svoje právě přišel.

Ti, kteří chrání přírodu

Někteří pomáhají druhým lidem, jiní myslí na prostředí, ve kterém spolu s dalšími zvířecími bytostmi žijeme. Pokud jste to i vy, najděte si Jak se stát hrdinou všedních dní a dát životu smysl, kde nabídnete výpomoc, choďte venčit pejsky, nebo sbírejte v přírodě odpadky, sázejte stromy, chovejte včely nebo žijte co nejvíce v souladu s přírodou – nezahlcujte ji odpadem, žijte minimalisticky a používejte pro přírodu nezávadné prostředky. Každý takový čin má dopad, i když si myslíte, že jste kapkou v moři.

Máte pocit, že nezapadáte ani do jedné výše zmíněné skupiny? Buďte hrdinou po svém. Pokud je vás víc (třeba parta kamarádů), pořiďte si trička s vlastním potiskem, aby druzí viděli, že jste tým lidí, kteří tu jsou od toho, aby pomáhali. Rozhlédněte se kolem a začněte přesně s tím, co máte k dispozici, co umíte a kde se právě nacházíte. Rádi a ve velkém vaříte? Myslete s obědem i na souseda, který zůstal sám. Máte rádi děti? Nabídněte pomoc s hlídáním matce samoživitelce. Co napadá právě teď vás a můžete to udělat hned?