Články Jak se vyrábí trička?

Jak se vyrábí trička?

Jak se vlastně vyrábí trička?

Každý den se oblékáme. Několikrát denně i převlékáme. Ale přemýšlíme někdy nad tím, jak vznikla látka kterou na sobě máme celé dny? Kolik lidí a strojů za tím stojí? A kolik času a peněz v tom je? Asi ne. V tomto článku si ovšem trochu laicky přiblížíme jak vzniká tričko, které je vyrobeno z 97% z bavlny a 3% viskózy. V naši firmě se zabýváme potiskem takového textilu, pokud tak potřebuješ triko s potiskem jsi na správné adrese.

Viskóza

Viskóza je vlákno, které je vyrobené na bázi regenerované celulózy. Nejčastější surovinou určenou k výrobě je bukové (v Evropě) nebo smrkové a eukalyptové dřevo (v Asii). Z celulózy se rozpuštěním v hydroxidu sodném v přítomnosti sirouhlíku CS2 tvoří xanthogenát, ze kterého po průchodu tryskou v lázni z kyseliny sírové a síranu zinečnatého vznikne nepřetržitě textilní vlákno. Vlákno se potom zjemňuje dloužením, chemicky upravuje a případně stříhá na délku podle podmínek dalšího použití. Materiály s viskózovými vlákny mají také skvělé vlastnosti. Mají absorpční schopnosti (dokonce lepší než bavlna), jsou příjemné na pokožce, na omak působí velmi měkce a zajišťují optimální výměnu tepla, čímž přispívají k příjemnému pocitu při nošení. Viskózový materiál je splývavý a lesklý.

Pěstování bavlny

A jak se vlastně bavlna vyrábí? Vezmeme to úplně od začátku. Na celém světě je 30 milionů farmářů v 65 zemích světa, kteří pěstují bavlnu. Pro tu jsou ale potřeba vhodné podmínky jako je teplo a dostatek vody, tedy dešťů. Tudíž se pěstuje především v Indii a Číně, Spojených státech amerických, západní Africe, Brazílii nebo Uzbekistánu. Nejdříve je potřeba zorat půdu, poté je možné zasít semena. Po 6 měsících už se může bavlna sklízet. Když z květu vyraší vlákna bavlníku, jsou ručně sklizeny, což je velmi náročná práce na několika hektarech půdy. Bavlna se pak třídí a pomocí strojů se vyzrňováním oddělují nadýchaná vlákna ze semen. Následně se spřádáním vlákna stáčí do příze.


Výroba příze

Ještě před více než 200 lety se příze vyráběla ručně. To už je dávno minulostí a ruční práci z poloviny nahradily stroje. V této době se příze vyrábí na česacích
strojích. Bavlna se předkládá česacímu stroji ve formě rouna vytvořeného z cca 20 pramenů. Toto rouno předtím proběhlo několika pasážemi protahovacích strojů, které urovnávají vlákna do podélného směru. Z těchto česaných přízí se následně vyrábí jemné tkaniny, které se vyrábí na tkacích strojích. Z nich vzniká látka jako taková.

Poslední fáze výroby trička

A konečně se dostáváme k podstatě. Hotovou látku je potřeba nabarvit. Máme tři druhy výroby: přetržitá (klasická), polokontinuální nebo kontinuální. Při diskontinuálním postupu se barví menší partie přímo v barvící lázni, která buďto cirkuluje nebo se v ní pohybuje barvený materiál. Proces je spojen s dlouhodobou fixací barviva (barvivo se „vytahuje“ postupně z lázně na materiál). Barvící zařízení na polo kontinuální nebo kontinuální výrobu je sestaveno jako linka z několika jednoúčelových strojů (např. fulár, sušička, pařák, prací stroj, sušička). Barvivo se nejdříve na fuláru nanese impregnací na textilii (klocování) a pak se fixuje působením horkého vzduchu nebo chemickými prostředky. Když je textil nabarvený je potřeba jej nařezat na střihové díly k šití. Potom už nařezané díly putují ke švadlenám. Ty začínají šít podle daných velikostí a předloh. Když je tričko hotovo, zabalí se do fólií a odesílá se příjemci.