Články Jak si užít vánoční přípravy?

Jak si užít vánoční přípravy?

Co si letos chystání na Vánoce užít? Kdo říká, že musí být všechno perfektní a musíme se celý advent stresovat? Pojďme si to radši vychutnat.

V naší společnosti zdá se být občas všechno postavené na hlavu, místo klidného adventního rozjímání má většina z nás v tomto období zvýšenou hladinu kortizolu v krvi – stresujeme se (byť podvědomě), jak mít perfektně vyzdobený a naklizený dům, jak stihnout pečení, v práci bojujeme s nejrůznějšími uzávěrkami, a to nemluvě o shánění vánočních dárků. Pojďte se s námi hodit do pohodovějšího předvánočního módu.

Zdroj: Canva

NE perfekcionismu

Sociální sítě jsou zdrojem inspirace, ale mohou v nás ve velkém probouzet i pocity nedostatečnosti. Zkuste se scrollování na sítích během adventu vyhnout nebo si dejte rovnou digitální detox. Nebojte, o dobré nápady nepřijdete – právě ve chvíli, kdy se od této vnější „masáže“ inspirací a tipů odpojíte, probere se vaše vlastní kreativita nezatížená touhou po dokonalosti.

Vše, co je dle vašeho názoru potřeba stihnout a připravit, si sepište na papír a zakroužkujte červeně 20 % dle vás nejpodstatnějších věcí, bez kterých Vánoce nejsou, a na ty se zaměřte a vyřešte je jako první, zbytek už se nějak doladí.

Úklid jako relax

Víte, že úklid může být forma odpočinku a meditace? Představte si, že prostřednictvím něho děkujete svému domovu za to, jak vám celý rok sloužil a poskytoval útočiště. Zkuste během úklidu vyjadřovat vděk každé věci, kterou vezmete do ruky. Uklízení si zpříjemněte poslechem oblíbeného podcastu nebo hudby. Činnosti si rozkouskujte jako v adventním kalendáři – každý den uklidit jedno malé políčko vašeho domova a odměnit se za to třeba punčem a pohádkou.

Společné tvoření

Dejte si záměr, nikoliv stihnu toho co nejvíc a na 100 %, ale udělám si z toho radost a užiji si to s lidmi, které mám rád/a. Tenhle přístup aplikujte zejména při pečení vánočního cukroví, výrobě dekorací nebo nákupu dárků. Nemusíte na to být sami. Spojte příjemné s užitečným. Pozvěte domů kamarády nebo rodinné příslušníky, rozdejte zástěry na vaření a společně při svařáku a povídání upečte oblíbené kousky cukroví. Pokud máte děti, udělejte z toho nevšední zábavu a hru – opravdu nevadí, že jeden plech cukroví nebude precizní. Jde o to, že jste spolu.

Střídání masterchefů

A když už jsme v té kuchyni. Myslete na to, že tvořit Vánoce je týmová práce. Není to o tom, že bude maminka strhaná a zbytek rodiny vysmátý u pohádek. Zapojte se všichni, kuchyňská zástěra může putovat a můžete se střídat ve vaření. Každý sváteční den připravuje oběd někdo jiný. Domluvte se na tom předem a mějte připravené suroviny i recepty. Už teď o adventu se můžete vzájemně setkat s rodinou či přáteli a udělat si vlastní „Prostřeno“, které můžete vylepšit vtipnými úbory (náš tip: tričko s nápisem Nekrmit! Chci být modelka nebo Nejlepší guláš vaří děda).

Zdroj: Canva

Dárky, které vás stmelí

Konkrétní přání našich dětí většinou vyřešíme jejich nákupem, ale mezi dospělými můžeme dárky pojmout osobitěji. Co kdyby si pod stromečkem někdo z vašich blízkých rozbalil pozvánku se zněním: Pojď se mnou do divadla, lístky platím. Nebo by tam našel úkol: Tvůj dárek je schovaný v lese. Vezmi baterku, jdeme na procházku. Dejte dárkům akční duch a udělejte z toho zábavu.

Sdílené zážitky

V dnešní době všichni někam pospícháme a adventní čas by měl být o vědomých zastaveních. Ať už v podobě vánočního koncertu, vychutnání si trdelníku na trzích nebo návštěvě vánočně vyzdobeného kostela. Otevřete diář a naplánujte si během adventu několik takových zážitků třeba s lidmi, které jste dlouho neviděli.

Pěstujte pokoru

Jestli jste člověk, který se Vánocemi dokáže vystresovat, otevřete si na chvíli nějaký příspěvkový portál s příběhy lidí, kteří to v životě nemají lehké. Možná si při pročítání jejich osudů a odesílání finančního daru na jejich podporu uvědomíte, že nezáleží na množství cukroví a dárků, ale na tom, jestli se u stromečku sejdete ve zdraví s těmi několika lidmi, na kterých vám záleží. A pokud i vy procházíte něčím náročným, tak že v tom nejste sami a můžete se vzájemně podpořit.

Zdroj: Canva

Nezapomeňte, že Vánoce každý vnímá jinak a po svém. Nepodléhejte tlakům společnosti, jak byste je měli trávit, udělejte si je takové, jak to aktuálně cítíte. Co vám udělá dobře?