Články Jak správně grilovat?

Jak správně grilovat?

Základem kvalitního grilování je už samotné roztopení grilu a my si nyní ukážeme, jak na to. 

Pokud vlastníte kotlíkový gril, využijte skvělého pomocníka, kterým je podpalovací komín na uhlí nebo brikety (jinak označovaný jako komínový nebo podpalovací startér či zapalovací komín). Tento podpalovač stojí od 230 Kč po 1 000 Kč v závislosti na kvalitě zpracování a výrobci. Doporučujeme koupit komínek s plastovým nebo dřevěným madlem, kvůli vysoké teplotě rukojeti. U většiny komínků je kryt madla, aby nedošlo k popálení, při nechtěném zavadění o komínek. I tak je potřeba dávat velký pozor. Některé lepší rozpalovače mají i pomocné madlo na vyklápění, abychom drželi rozpalovač v obou rukách. Komínek naplníme uhlím nebo briketami, umístíme jej do grilu a pod komínek vložíme pevný podpalovač (například PE-PO), ten zapálíme a čekáme, než se oheň prohoří komínkem vzhůru. Když je obsah komínku dostatečně prohořelý, vyklopíme žhavý obsah do grilu, zde je nutné počítat s vyletujícími žhavými jiskrami, je tedy lepší mít rukavice a nemít například fleecovou mikinu s dlouhým rukávem.

Než se pustíme do samotného grilování, měl by být gril správně nahřátý a to na teplotu 200 až 230 °C při přímém grilování. U plynových a elektrických grilů je nahřátí i obsluha jednodušší, regulace teploty funguje přesně a rychle pomocí otočné regulace plamene. 

 

Přímé grilování

Rozžhavené palivo je rozmístěno po celé ploše grilu, tím se ohřívá celá plocha roštu. Tato metoda je vhodná pro přípravu pokrmů do 15 minut, například steak, hamburger nebo kotleta, výborně touto metodou uděláte klobásky nebo zeleninu.

Při přímé metodě grilování je nutné pokrm minimálně jednou obrátit. Prudkým upečením masa dosáhneme zatáhnutí a tím je maso uvnitř šťavnaté.
Vždy je důležité, aby uhlí nebo brikety nehořely, ale dodávaly pouze žádané teplo. Při samotném grilování je dobré mít gril s poklopem, díky kterému nemá palivo velký přísun kyslíku a při odkapávání tuku z masa nehrozí vzplanutí ohně.

Nepřímé grilování

Uhlí nebo brikety rozmístíme po okraji, aby byl prostředek grilu volný. Do tohoto prostoru můžeme umístit misku na odkapávání tuku, aby nedocházelo k přepalování a vznícení. Maso umístíme nad misku a teplo proudí v grilu stejně jako v horkovzdušné troubě. Tato metoda je vhodná ke grilování větších kusů masa, celých kuřat, žeber nebo například i ke grilování drůbeže. V grilu nedochází tolik k dýmení a pokrmy jsou tak grilovány o něco zdravěji. 

Jako nádobu do grilu můžeme použít aluminiovou misku a skvělými pomůckami jsou také grilovací pánve a plechy. Zachycený tuk pak můžeme dál použít, například pro potírání pokrmu.
Pokud máte plynový gril s dvěma hořáky, zapalte jeden hořák na nejvyšší teplotu a pokrmy grilujte nad druhým, vypnutým, hořákem. Pokud váš gril disponuje třemi hořáky, zapalte pouze krajní hořáky na nejvyšší výkon a pokrm grilujte nad prostředním vypnutým hořákem. 

Jaké maso na gril?

Pokud chcete u konzumace pochoutky z grilu zažít opravdový zážitek, měli byste maso koupit u řezníka, kde se vám už od pohledu maso líbí a nekrčí se ve vitríně poslední kousek. Maso ze supermarketu může být také dobré, ale zde je hlavním faktorem cena nákupu pro supermarket a jejich praktiky. Masu je potom potřeba dát trochu více péče.

Doporučujeme maso naložit 24h dopředu, nejméně však 3h před grilováním. Pokud plánujete rychlou akci, zřejmě se perfektního zážitku nedočkáte.

Maso z řeznictví mýt nemusíme, pokud ho omyjeme, měli bychom ho osušit, poté můžeme naložit do marinády, či do bylin. Maso nesolíme, aby sůl nevytáhla vodu, tím by bylo suché. Pokrmy můžeme zavakuovat a dát do lednice. Vakuování ještě více urychlí proces naložení a například vůně bylinek prostoupí masem. Naložené pokrmy nasolíme až před vložením do grilu.

Vhodnější na grilování je maso chlazené, které necháme před grilováním odstát 2-3h na pokojové teplotě, aby nebylo úplně vychlazené z lednice. Pokud chceme grilovat maso zamražené, měli bychom ho nechat rozmrazit přes noc v lednici nebo při pokojové teplotě. K dokonalému rozmražení maso potřebuje 12h.

Grilovat můžeme maso kuřecí, vepřové i hovězí. Takto vypsané druhy masa jsou dle složitosti. U hovězího masa záleží na umu krále grilu, ale také na stáří kusu masa. K dokonalému steaku to už jisté zkušenosti chce, ale získáte je jedině praxí a zkoušením, takže se toho není třeba bát a pusťte se do toho. 

Pokud chcete grilovat rybičku, je dobré ji grilovat na mřížce, aby se ryba nepřilepila na rošt a zároveň se nerozpadla.

K samotnému grilování si otevřete i něco dobrého k pití a hlavně si oblečte super zástěru na grilování. A pokud bude grilovací zástěra se jménem, tak se mistr grilu stane králem zahradních oslav.