Články Jak úspěšně přežít soužití s kočkou

Jak úspěšně přežít soužití s kočkou

Život pro kočku je plný lásky a chlupů. Láska ke kočkám je velmi specifická. Co vás čeká, pokud se rozhodnete život zasvětit mňoukajícím mazlíčkům? Které situace důvěrně zná každý, kdo bydlí u své kočky? 

O chlup lepší život 

S pořízením kočičího kamaráda je v první řadě nutné se smířit s výskytem naprosto všudypřítomných chlupů. 

Znamená to především mnohem častější úklid, pravidelné ošetřování krvácejících poranění, když se podle rad z chovatelských webů snažíte mírnit línání zodpovědným vyčesáváním, a občasné úvahy o výhodnosti pořízení bezsrsté kočky.

Vyzbrojit se je potřeba hlavně kvalitním vysavačem a lepicími válečky. A samozřejmě i dávkou tolerance, boj s chlupy nikdy nelze zcela vyhrát, pokud svůj život nechcete zasvětit permanentnímu úklidu. 

Udělejte si ze svého „chlupatého“ života přednost: Kupte si triko s dlouhým rukávem s motivem kočky nebo roztomilou zástěru s kočkou. Nějaký ten chlup se na nich zaručeně ztratí. Trička se prodávají se ve verzi pro pány i pro dámy, takže zaručeně udělají radost všem milovníkům koček

Pánská trička s kočkou potěší hlavně velmi kvalitním materiálem, dámské tričko s kočkou udělá radost vtipným motivem i slušivým střihem. 

Kočičí domácnost jako nirvána pro minimalistu 

Milujete vázičky, sošky, figurky a další ozdobné předměty a dekorace? Památeční porcelán po babičce zachraňují zarytí kočkomilové zpravidla jen do prvního infarktového stavu. Pak raději dají přednost jeho bezpečnému uložení na dno skříně

Pro toto chování mají odborníci naštěstí přívětivé vysvětlení a dobrou zprávu návdavkem: Kočka si dost možná touží jen hrát a škodit cíleně vaší domácnosti i nervové soustavě nejspíš nemíní. Kdo tak chce eliminovat množství škod u sebe doma, měl by se zamyslet nad tím, jestli má jeho kočka dost vyžití.

Hrou tráví kočka podstatnou část svého bdělého času. Vybavte ji proto prolézačkami, míčky nebo plyšovou myší. Vaší kočce by samozřejmě nemělo chybět ani škrabadlo, pak je vysoká šance, že přestane „vylepšovat“ svými drápky sedací soupravu.

Tady hlídám já. A kdo hlídá kočku? 

Za živého tvora máte pochopitelně celoživotní zodpovědnost. Kočku musí někdo pravidelně krmit, vodit k veterináři a obstarávat čištění kočičí toalety

Většinou to pochopitelně budete vy, protože zbytek rodiny vám případně velmi ochotně připomene, kdo vlastně čtyřnohého kamaráda přinesl domů a intenzivně hájil jeho přítomnost. Omluvenkou pro neschopnost obstarat běžné povinnosti může být maximálně mimozemská invaze a smrt. Z bujarých večírků spěcháte kvůli kočce rychleji, než když byly malé vaše vlastní děti a dovolená se řídí podle toho, kdo a kdy je ochoten si kočku vzít na starost a jak vynalézavý úplatek jste dotčené osobě schopni předložit.

Půlroční road trip po Asii rovnou vzdáváte a sháníte ochotnou duši, která by vašemu kočičímu miláčkovi alespoň na prodloužený víkend byla ochotná zajistit „animal-friendly hotel“. 

Přes veškerá drobná úskalí je však život s kočkou obohacující a přítomnost těchto stvoření vám vyloudí velmi často úsměv na tváři. Kočky jsou doslova lékem na duši a jejich něžné předení vás během okamžiku zbaví splínů a špatné nálady