Články Jak vycvičit štěně?

Jak vycvičit štěně?

Na samý úvod je nutné napsat, že to chce hodně trpělivosti. Pokud se něco nedaří na první dobrou, v hodně článcích je napsáno, že je chyba na straně člověka. Upřímně? Vždycky to tak není, asi mu tu botu do tlamy nervete viďte? Samozřejmě můžete hodně věcí ovlivnit již samým výběrem plemene, ale u svých známých jsem zaregistroval i případ, kdy racionální úvahy jdou stranou, když za vámi přijde dcerka a prosí vás o malé roztomilé štěňátko.

Hodně se ve výchově promítne i charakter páníčka, zda má trpělivost, umí řešit krizové situace v klidu a je schopný si vzít poučení, která ho do budoucna posunou dál. To zní trošku filosoficky, tak pojďme k těm praktickým zkušenostem.
Běžní pejskaři asi úplně nebudou vyžadovat, aby jejich miláček běhal slalom mezi kuželi, ale budou potřebovat praktické věci jako, vydržet cestu autem 2h k babičce, přeskočil potok, vykoupal se v řece, aby nenapadl jiného psího kamaráda, nebyl přehnaně agresivní nebo splašený, atd.

Ale začneme samým základem.

Co a kdy pejska učit?

od dvou měsíců - učíme pejska slyšet na jeho jméno a režimu čůrání

od třech měsíců - ukazujeme pejskovi mantinely, aby nám nepřerostl přes hlavu, vždy jasnými povely s rázností v hlasu

od čtyř měsíců - zkoušíme zvykat pejska na vodítko a rozšiřujeme povely

od pěti měsíců - povel „přines“ už by nám neměl být již cizí, zkoušíme chodit bez vodítka na kratší procházky

 

Výcvik psa

Nejdůležitější při výcviku psa je, aby uposlechl základního povelu, kterým je „ke mně“ a „čekej“. Pokud nemáte zvládnutý tento pokyn, neposouvejte se dál. Pejska gestem i slovem vyzvěte k tomu, aby čekal a poté povelem „ke mně“ a intonací hlasu zkuste pejska nalákat. Nezapomeňte pejska v případě úspěchu pochválit a odměnit. Odměna v podobě pamlsku by měla přicházet vždy a neměli bychom ji opomínat. Pro tento účel se vyplatí pořídit nějaké prémiové pamlsky z kvalitních surovin, které neobsahují zbytečné konzervační látky, barviva nebo umělé přísady.

Povely, poslušnost, to vše je dobré, ale především si chcete se svým čtyřnohým přítelem vybudovat pěkný vztah. Přehnané trestání nebo nezájem z vaší strany u pejska vyvolá nežádoucí reakce. Pejsek může být nervózní nebo na sebe upozorňovat, to se projevuje například počůráváním do postele nebo jinde v domácnosti, klepáním se atd.

I přehnaná péče není vždy úplně žádoucí. Pokud si pejska pořídí dva mladí lidé a pejskovi věnují maximální pozornost a do jejich rodiny za čas přibude třeba miminko, může se stát, že pejsek začne při ztrátě pozornosti žárlit. Pozornosti se začne domáhat a neměli bychom ho trestat nebo příliš odmítat. 

Je dobré pejska učit již od malého štěněte jízdě autem, aby nebyl pejsek vynervovaný a mohli jsme s ním cestovat. Začneme menšími trasami a na pejska hezky po cestě mluvíme. Po cestě pejska pochválíme a odměníme. Neměli bychom zapomínat na bezpečnost a pejska mít připoutaného

Aby se váš pejsek nebál vody, je potřeba ho nejdříve nechat si zvyknout a vodu prozkoumat postupně. Začneme si s pejskem hrát na souši a postupně se k vodě přibližujeme. Pokud se pejskovi do vody ani v letním období nechce dobrovolně, určitě ho nestrkáme a nehážeme. Pejsek si na vodní hrátky musí přijít sám a my mu můžeme jen pomoci. Například i tak, že mu do vody zkusíme házet pamlsky. Nejprve na okraj, pak můžeme zkusit dál. Když se pejsek osmělí a je ve vodě po tlapky, můžeme si hrát takto na břehu a postupně zkoušet hlubší vodu. 

Co dělat, když pes štěká?

Na úvod musím říct, že štěkání je přirozený projev psa, mňoukat asi nebude. Je dobré zjistit, proč pejsek štěká. Vždy se většinou nějaký důvod najde. Buď je to projev strachu, úzkosti, agrese, vynucení pozornosti, žebrání, v zápalu hry. I páníček by se měl tento štěkot naučit rozeznávat. 

Pokud je štěkání nežádoucí, musíme psa napomenout a v razanci by mělo být zřejmé, že si s pejskem jen nepovídáme. Pokud štěkot není agresivní, můžeme vyzkoušet na malou chvíli sevřít tlamu a tím psovi zamezit štěkání. Pokud pes neštěká, měla by přijít opět pochvala. Účinnou metodou je odvádění pozornosti. No a pokud vše selhalo, můžete zkusit i obojky proti štěkání. Mnozí jsou odpůrci těchto obojků, ale vězte, že obojky jsou dnes vymyšleny a konstruovány tak, aby psa v podstatě jen vyrušili z transu. Vyrušení probíhá třemi typy signálů - zvuk, vibrace a elektro signál.

Podívej se na všechny motivy triček se psy. Máme i trička pro kynology.