Články Karavany a obytňáky, nový trend dnešní doby

Karavany a obytňáky, nový trend dnešní doby

Karavan a obytný vůz není jen obyčejná dovolená, ale životní styl

Pokud se rozhodnete pro cestování karavanem nebo obytňákem, musíte se připravit na spoustu výhod i nevýhod tohoto typu cestování. Ne nadarmo se říká, že cestování obytňákem je spíše životní styl, většinou taková rodinná dovolená stojí více peněz a ještě není tak komfortní jako např. hotel. Za to však nejste připoutání na jednom místě a zde především platí, že i cesta je cíl. S karavanem můžete mít cestu naplánovanou i s časovým itineriářem do puntíku a držet se plánu a navštívit všechna super místa po cestě, ale klidně můžete vyjet jen tak a zastavit, kde se vám zrovna v tu chvíli bude líbit. 

Kolik stojí dovolená na kolech?

A kolik stojí dovolená obytňákem? Pokud si budeme vůz půjčovat a budeme počítat s obytným vozem vyšší kategorie, se standardy srovnatelnými s hotelovým pokojem, (WC,sprcha, kuchyňka) dojdeme k částce cca 5000,- Kč za den. Dále musíme počítat se zvýšenými náklady palivo, kdy spotřeba i při nevalné rychlosti je okolo patnácti litrů na sto kilometrů. Dále je třeba kalkulovat se zvýšenými poplatky za mýto v případě zahraničních cest a také s vyššími poplatky za místo v kempu.

Plánování cesty, balení a bezpečnost

Balit na dovolenou karavanem nebo obytňákem je určitě třeba s rozvahou a hlavně s ohledem na zátěž. Musíme mít totiž na paměti, že celková váha vozu a připojeného karavanu nebo obytného vozu by neměla překročit 3,5 tuny, pokud řídíme pouze s řidičským průkazem skupiny B. Obvzlášť v zahraničí není neobvyklé, že jsou obytňáky policisty váženy. Zároveň je dobré myslet na upevnění všech věcí za jízdy. Není nic horšího, než například rozbité a rozsypané nádobí po celém voze. Před cestou se ujistěte, že máte všechny zásuvky zavřené, zabezpečený vařič a žádné předměty na palubě, které by byly neupevněné. Dbejte také na správné dovření a zabezpečení případné boční rolety-markýzy.

Dnešní vozy umožňují plnohodnotné spaní, nabízí se tak aby například dětská posádka nebo druhý řidič spali za jízdy. To ale nedoporučujeme, nejenom, že je to zakázané, ale především je to nebezpečné, protože i krizové brzdění může způsobit pasažérům na postelích přinejmenším nepříjemnosti. A když už jsme u toho spaní pokud sháníte výborný doplněk do karavanu, tak nejlépe bude v karavanu nebo obytňáku vypadat náš polštář s motivem karavanu nebo obytňáku.

Na co si dát při cestování pozor 

Voda

Voda je důležitým tématem při cestování, protože vám při cestě může přidávat nechtěnou hmotnost a zvyšovat tak spotřebu paliva, ale zároveň ne všude je možné si jí doplnit, při užívání vody je tak třeba šetřit a její doplňování plánovat. Určitě není od věci si pro jistotu na palubu přibalit nějakou balenou vodu.

Parkování

Při plánování, kde budete parkovat, doporučujeme využívat zejména při cestování po Evropě takzvaných Stellplatz parkovišť, které jsou uzpůsobené pro parkování obytných vozidel a umožňují parkovat zadarmo nebo jen za mírný poplatek. V okolí těchto Stellplatzů pak může být možnost dočerpání vody, vypuštění WC apod.

Dálniční poplatky

Cenu za cestování s přívěsem nebo obytným vozem může navýšit cestování po dálnici a to zejména v zahraničí, kde se za takové vozy platí klidně i dvojnásobné mýto či dálniční známka než u osobního automobilu.

 

Ačkoliv se může zdát, že cestování na čtyřech kolech přináší hlavně zvýšené náklady a diskomfort i opak může být pravdou. Cestování tohoto typu je plné svobody, netradičních zážitků a dobrodružství, proto můžeme cestování obytňákem i karavanem doporučit a pokud sháníte trička na kempování a na dovolenou obytňákem tak přesně ty máme!