Články Keltové, kmen který zanechal stopu v české historii

Keltové, kmen který zanechal stopu v české historii

Tričko s keltskými ornamenty

Kelti nebo-li Galové žili s největší pravděpodobností v období okolo 5. století př.n.l., i když oni sami nezanechali o sobě skoro žádné písemné záznamy, dozvídáme se o nich hlavně na základě písemností Římanů. Z toho faktu, že Keltové si nepotrpěli na zapisování, pravděpodobně vznikl mýtus, že Keltové to měli dokonce zakázané. Podle posledních informací však měli zákázané písmo pouze Keltští kněží věci související s náboženskou tématikou, aby se z náboženství nestalo dogma.

Keltové v čechách

Pro nás nejzajímavější může být to, že hlavní osídlení Keltů se nacházelo i na našem území, zejména pak v Jižních Čechy a na Moravě, protože Keltové žili severně od Alpského pohoří. Mnoho archeologických nálezů tak bylo nalezeno na našem území a díky nim třeba víme, že Keltové využívali k placení mince tzv. duhovky. Na našem území se pak nalezli také keltská hradiště tzv. opidda, což byly opevněné osídlení, něco jako dnešní města. S keltským osídlením souvisí také název Bohemia, který je odvozen z keltského kmene Bojů. Je také možné, že z Keltštiny jsou odvozená jména některých českých řek např. řeka Jizera, která v Keltštině pravděpodobně znamená bystrá.

Zajímavosti o Keltech

Keltové nepostavili Stonehenge, protože dle dosavadního zkoumání archeologů se tato stavba neshoduje s dobou, kdy Keltské kmeny v Evropě působily. 

Keltští druidi byli velmi vážení a často se jednalo nejchytřejší jedince. Byli to velmi schopní vyjednavači, a měli mezi ostatními bezmeznou autoritu.

Svátek Halloween původně vznikl ze svátku Samhain, který má pohanský původ a vznikl v dnešním Irsku.