Články Mars, planeta plná tajemství

Mars, planeta plná tajemství

Tričko pro milovníka vesmíru

Mars, rudá planeta, která lidstvo láká a my si hned vysvětlíme proč. Z celé naší sluneční soustavy právě ona je ta, na kterou si vesmírní nadšenci pomýšlí. I když se jedná o druhou nejmenší planetu v sluneční soustavě, její výhoda je pevný povrch tvořený z hornin, kráterů a kaňonů. Den na Marsu je přibližně stejně dlouhý jako na Zemi trvá přesně 24 hodin a 39 minut. Zajímavou podobností je také to, že na Marsu se svým způsobem střídají roční období jako na Zemi. A proč je Mars červený? Na jeho povrchu se totiž všude nachází oxid železitý, který způsobuje červené zabarvení. Další odlišností je časté a rozdílné střídání teplot na povrchu, kdy průměrná teplota je -63 °C a běžně se pohybují od -90 °C do -10 °C. 

Voda na Marsu

O tom zda je na povrchu Marsu voda vědci spekulovali dlouhá léta. Nyní víme, že na Marsu se voda skutečně vyskytuje, ale ne v kapalné formě. Aktuálně se na planetě nachází pouze ve formě ledu nebo vodní páry. Dle posledních věděckých předpokladů je možné, že se pod povrchem nachází voda i v kapalném skupenství, protože voda nezamrzla díky velkému podílu soli, kterou obsahuje, ale to prozatím není potvrzené. Avšak dle pozorování je skoro jisté, že kdysi na Marsu voda i tekla, naznačují to koryta dávných řek, která jsou vidět při pozorování sondami. Pokud tebe nebo někoho v tvém okolí zajímá tématika vesmíru máme skvělá trička s vesmírem

Mise Perservance

Velkou událostí pro nadšence vesmírného programu byla mise, kdy v roce 2021 přistálo na Marsu vesmírné vozítko Perseverance, vozítko, které váží přes tunu a je veliké zhruba jako osobní automobil má za úkol po dobu jednoho roku sbírat vzorky hornin, pátrat po stopách života, dokumentovat podmínky na Marsu a provést základní testy, které by v budoucnu umožnily získat na Marsu vodu. Sonda sebou také nese první vrtulník (nebo spíš droníček :-) ), který na planetě pomůže s průzkumem. Zajímavostí pak je, že uvedené vzorky hornin budou ve vozítku uchovány po dobu následujících deseti let, kdy si pro ně přiletí další raketa, která je vynese na oběžnou dráhu. Na oběžné dráze pak proběhne předávka poslední raketě, která dopraví vzorky na Zemi, kde budou podrobeny dalšímu zkoumání. Mise Perseverance také zohlednila pandemickou situaci koronaviru a na Mars dopravila spoustu vzkazů ze Země, mimo jiné například poděkování zdravotníkům z celého světa, kteří bojují proti koronaviru

Na Marsu je aktuálně v provozu 6 sond a dvě vozítka: Curiosity a Perseverance. Další sondy dopraví na Mars ještě v průběhu roku 2021 Čína a Spojené Arabské Emiráty.

Kolonizace Marsu?

Jak jsme si již nastínili v úvodu, Mars se zdá být pro osídlení lidmi nejvhodnější. Pro kolonizaci hovoří také podobná gravitace, jako je na Zemi a také to, že Mars je naší planetě co se týče vzdálenosti nejblíž. Největší naděje jsou aktuálně vkládány do společnosti SpaceX vizionáře Elona Muska. SpaceX pracuje na raketě, která by měla být schopna na Mars dopravit 100 lidí a ještě se vrátit zpět na Zemi a být znovu schopná dalšího použití. Zda se to podaří či ne, ukáže až čas. V každém případě bude nutné na Marsu založit kolonii, která bude schopná si zajistit základní podmínky pro život nezávisle na dodávkách ze Země. Především se bude jednat o kyslík, vodu a produkci energie. S první lidskou výpravou na Mars se počítá do roku 2030.

Samozřejmě budou muset při kolonizaci překonat vědci spoustu překážek, ale také se dostáváme k tomu, že tento historický moment pro celé lidsto má i další úskalí. Lidstvo totiž hledá ve vesmíru další život, kolonizací jakékoliv planety tento "život" na planetu dovezeme. A nemyslíme tím jen lidi, ale i spoustu bakterií, mikrobů a virů. Mars se tak stane v podstatě kontaminovaný a už nepůjde s určitostí říct, že na Marsu byl případný život i před přistáním.

Terraformace Marsu

Pojem Terraformace označuje možnost přeměnit atmosféru Marsu do té podoby, že by se na ní dalo žít podobně jako na Zemi. Ovlivnění Marsovského prostředí by mohlo nastartovat podobné procesy jako růst rostlin, živočichů, nastartování fotosyntézy a další.