Články Mezinárodní den kuchařů

Mezinárodní den kuchařů

Víte, že na 20. října připadá Mezinárodní den kuchařů? Inspirujte se jejich kulinářským uměním, kdy dokážou z obyčejných surovin uvařit famózní pokrmy. A co je ještě důležitější, nejlepší profesionální kuchaři šetří potravinami a přistupují k nim s respektem. Inspirujte se od nich, jak neplýtvat surovinami a jídlem!

Mezinárodní den kuchařů se slaví od roku 2004

Mezinárodní den kuchařů vznikl z iniciativy World Association of Chefs' Societies (celosvětová síť asociací šéfkuchařů) již v roce 2004. V mnoha městech se konají kulinářské soutěže a přední restaurace připravují speciální menu. Cílem je také šířit lásku ke gastronomii a zvýšit povědomí veřejnosti, jak důležité je zdravé stravování a šetření potravinami. Co vám v tomto směru radí profesionální kuchaři?

1. Vyčleňte v chladničce polici na „zbytky“

Mějte přehled o tom, jaké potraviny skladujete v chladničce. Každý z nás si jistě vybaví situace, kdy po čase objeví zapomenuté a rozbalené potraviny vzadu na policích. Předejděte tomu a vyčleňte v chladničce polici, kam budete dávat „zbytky“ a potraviny, které musíte spotřebovat co nejdříve.

2. Vařte jídla z pár surovin a plánujte dopředu

Také máte oblíbené suroviny, které dáváte do všech jídel? Vyberte si pět jednoduchých receptů, které vám opravdu chutnají, a zaměřte se na ně. Máte rádi těstoviny? Připravte si k nim dvě různé omáčky. Milujete rýži? Udělejte z ní čínu, rizoto nebo thajskou pánev. Plánujte svá jídla na týden dopředu, abyste nemuseli každý den přemýšlet, co uvaříte.

3. Zakomponujte do pokrmů „zbytky“

Vezměte otevřené potraviny nebo zbytky malých porcí a uvařte z nich pokrmy. Vyzkoušejte jídla s chilli a kari, do kterých můžete dát cokoliv, co máte po ruce. Přidejte fazole, tofu nebo jakoukoliv zeleninu a promíchejte to se svou oblíbenou omáčkou. Rázem máte hotové chutné jídlo.

4. Uvařte ze slupek zeleninový vývar

Milujete zeleninu a zůstává vám po ní hromada zeleninového odpadu? Nevyhazujte ho, ale uschovejte ho do mrazáku. Až budete mít dostatek slupek, uvařte z nich bohatý zeleninový vývar v tlakovém hrnci. Dobrou zprávou je, že vám to zabere jen pár minut. Vývar vám vydrží v chladničce asi týden.

5. Sledujte datum spotřeby a trvanlivosti

Nenechte se zmást datem spotřeby na obalech. Ve skutečnosti toto datum označuje, kdy má produkt nejlepší chuť a kvalitu. Neznamená to, že se po tomto datu stává nebezpečným pro konzumaci. Pokud potraviny nezplesniví nebo nezapáchají, můžete je s klidem použít i po datu spotřeby a trvanlivosti.

VĚDĚLI JSTE, ŽE… Každý Čech vyhodí v průměru 60 kg jídla za rok?

Několik dalších tipů, jak šetřit potravinami

  1. Na zbytky, které již nemůžete zužitkovat, pořiďte kompostový koš.
  2. Podporujte farmáře a nakupujte produkty, které nejsou pro obchodní řetězce „dokonalé“, ale jsou stejně chutné a výživné.
  3. Buďte kreativní a improvizujte s tím, co máte k dispozici.
  4. Nakupujte s plným žaludkem a seznamem, abyste se vyhnuli impulzivním nákupům.
  5. Oživte vadnoucí zeleninu: rychle ji namočte do ledové vody a osušte.
  6. Z úrody ovoce a zeleniny udělejte čalamády a kompoty.
  7. Jako první zpracujte potraviny s kratší trvanlivostí.
  8. Zbytky a suroviny vhodné k zamražení označte a uložte do mrazáku.

TIP: Baví vás vaření? Nebo znáte jiného vášnivého kuchaře? Darujte mu kuchyňskou zástěru s vtipným nápisem nebo potiskem a k tomu vyberte další dárky pro muže či ženy s nápaditým motivem. Velmi oblíbená jsou pánská trička pro nadšené kuchaře a stylové formy na pečení pro ženy cukrářky.

 

Vrhněte se s gustem do vaření a popusťte uzdu své fantazii – využijte zbytky v kuchyni a vymyslete chutné pokrmy z potravin, které vám doma leží delší dobu ladem. Věříme, že jsme vám poskytli návod, jak na to!