Články Mezinárodní den míru a 4 tipy, jak můžete svět udělat hezčí hned teď

Mezinárodní den míru a 4 tipy, jak můžete svět udělat hezčí hned teď

Mír. Krásné slovo, pod kterým si velice často vybavím Martu Kubišovou zpívající Modlitbu pro Martu. A jak tak poslouchám sametový hlas zpěvačky, stále víc uvažuji nad tím, že poslední dobou jakoby se touha po míru pomalu ale jistě vytrácela. Lidé jsou stále více uzavřeni do sebe a tak nějak vzdálení. A přitom je to právě v tento čas, 21. září, kdy slavíme Mezinárodní den míru. Pamatujete si vůbec ještě příběh, díky kterému si tento den připomínáme? Ne? Tak čtěte.

Mezinárodní den míru neřeší pouze válečné konflikty. Jedná se o široké spektrum témat zaměřených na spravedlnost, rovnost a respekt mezi lidmi. Tento den by nám měl spíš připomenout, že každý jeden z nás se podílí na budování míru a má moc ovlivnit víc věcí, než si sám myslí.

Mezinárodní den míru

Historie Mezinárodního dne míru sahá až do roku 1981, kdy Valné shromáždění OSN přijalo rezoluci, která vyhlašuje tento den jako den neválčení a odzbrojení. Od té doby se každoročně konají různé akce, kampaně a mírové manifestace po celém světě, které zdůrazňují význam míru a upozorňují na důsledky válečných konfliktů.

Mezinárodní den míru připomíná nejen oběti válek a konfliktů, ale také posiluje povědomí o důležitosti prevence konfliktů a budování trvalého míru. Jde o příležitost pro jednotlivce, organizace a vlády zapojit se do mírových aktivit a podporovat práva lidských bytostí, rovnost, spravedlnost a dodržování mezinárodního práva.

Školy a univerzity pořádají diskuse, přednášky a workshopy, které se zaměřují na mírové řešení konfliktů a práva člověka. Mírové organizace a nevládní organizace uspořádávají mírové pochody, petice a veřejné setkání, aby upozornily na konkrétní konflikty a podnítily dialog a porozumění.

Chcete mír? Začněte u sebe

Každý z nás může přispět k míru ve světě tím, že bude respektovat druhé, přijímat rozdílnosti a aktivně se zapojí do mírových aktivit ve svém okolí. Mezinárodní den míru nám připomíná, že mír je hodnotou, kterou je třeba uctívat a chránit každý den, a že každý z nás má schopnost udělat pozitivní změnu a podporovat mír.

Vzájemný respekt

Každá lidská bytost je naprosto jedinečná a měla by být respektována. Absolutně nezáleží na tom, jestli máte rádi duhové oblečení, nosíte vlasy na patku, jste volnomyšlenkář nebo konzervativní jedinec. Nestyďte se za to, kým jste! Jste jedineční a naprosto úžasní tak, jak jste. Nepotřebujete se kvůli společnosti měnit a cítit se provinile za to, že to, že nedokážete zapadnout do hlavního proudu.

Ať tak nebo tak, všichni si zasloužíme stejné zacházení, respekt a podmínky pro život.  

Vděčnost

Vděčnost by měla mít v životě člověka velké místo. Díky vděčnosti jsme více spokojení, uvědomujeme si, že to, co máme nyní, nemusíme mít zítra a mnohem víc tak dokážeme ocenit maličkosti, které nám život dává. Naučíme-li se být vděční, dokážeme v sobě najít vnitřní mír.

TIP: Chcete začít s pěstováním vděčnosti? Není nic jednoduššího, než se každý večer před spaním zamyslet aspoň nad jednou věcí, za kterou jste rádi. A kdoví, třeba časem dokážete takových věcí najít i mnohem víc!

Láska a mír

Láska je emoce, která dokáže povzbudit, zahojit, uklidnit i překonat velmi těžké období. Bez lásky bychom byli ztraceni. Proto si láska a mír tolik rozumí. S láskou k čemukoli přichází i touha pečovat a zachovat si milovanou věc. A není snad mír o tom, že si chceme zachovat to, co tolik milujeme?

TIP: Vyjádřete, co cítíte, tričkem s motivem lásky.

Empatie

Schopnost podívat se na věc očima druhého člověka, empatie. V dnešním světě, kdy je vše maximálně nastaveno na logický mozek, empatie jakoby byla utlačena. A přitom je to právě empatie, která dokáže v životě člověka takřka zázraky.

Toužíte-li ve svém životě pěstovat láskyplné a hodnotné vazby, zaměřte se právě na empatii. Buďte zvídaví, komunikujte a naslouchejte názorům svého okolí. Vždyť to, že máte na věc každý jiný názor ještě nutně neznamená, že se jeden z vás musí mýlit.

TIP: Nevíte, jak na to? Pokládejte lidem kolem sebe otázky s otevřeným koncem, abyste své myšlenky nevnucovali ostatním, místo toho jim naslouchejte. Poslouchejte a pozorujte, jak lidé reagují na vaše dotazy a zaměřte se na emoce, které vyjadřují slovy či řečí těla.

Jak oslavit Mezinárodní den míru?

Zkuste se dnes zastavit a odhodit dosavadní předsudky. Udělejte radost někomu, komu jste se dlouho neozvali. Pochvalte cizímu člověku na ulici batikované tričko (nebo jiný kus oblečení, který se vám bude líbit). Jednoduše… buďte dnes se svými nejbližšími a dejte jim najevo, jak moc jsou pro vás důležití.