Články Může mít čtení knih vliv na naše zdraví?

Může mít čtení knih vliv na naše zdraví?

Počátek písma a zapisování informací začalo už zapisováním (rytím) textů do hliněných destiček, psaním na papyry a také pergamenové svitky. V této době také vznikla potřeba tyto první primitivní formy zapisování archivovat a vznikly první bibliotéky (knihovny). Pergameny se začaly svazovat a vznikla svázaná kniha se hřbetem podobná knihám, které máme dodnes, tento svazek se nazýval kodex. V 15. století přišla revoluce s vynálezem knihtisku, který vynalezl Johann Gutenberg. S možností digitálního tisku se stala možnost vydávat knihy dostupnější a levnější. V dnešní době jsou trendem také elektronické knihy v digitální podobě tzv. e-knihy a audioknihy.

Vliv knih na naše zdraví aneb kniha jako psychologická pomůcka

Na začátek je potřeba uvést, že čtení knih má pozitivní vliv na psychiku, ale stejný vliv má čtení e-knih i poslech audioknih. 

Čtení je účinné v boji proti stresu, přepnutí myšlení na jiný příběh a dočasné zapomnění na náš běžný život, nám automaticky zlepší náladu. Náš mozek se překvapivě dokáže přizpůsobit příběhu a akcím v knize, a když tak například čteme o hraní fotbalu, tak Španělští vědci zjistili, že se v tu chvíli aktivují ty části mozku, které jsou zodpovědné za pocity, které máme, jako bychom hráli skutečný fotbal. 

Čtení či poslech audioknih se může stát večerním koníčkem a zároveň rituálem, který nám pomůže lépe usnout a prožívat kvalitnější spánek. A jak je obecně známo, kvalitní spánek je správný základ pro psychické i fyzické zdraví, soustředění a spoustu dalších věcí, které nás po celý den pozitivně ovlivňují.

Pokud prožíváme příběh hrdiny nebo hrdinky v knize, dokážeme se na problémy, které v knize protagonisté řeší, dívat z jiného úhlu pohledu a tím si prohlubujeme naši vlastní empatii.

Prožitek sdílený s fiktivní literární postavou může také působit jako forma terapie, protože problémy, strasti, ale i radosti, které postava prožívá nám mohou dát jakési zrcadlo do našeho vlastního života. Můžeme pak zjistit, že naše problémy, které možná máme v reálném životě, jsou dost podobné těm, s kterými se potýká literární postava a mohou nám tak pomoci s řešením a hlavně snažšímu přijetí dané situace.

Jak je patrné z řádků výše, čtení přináší mnoho výhod a my tak silně doporučujeme začít se čtením co nejdříve. Určitě je vhodné začít se čtením dětem od raného věku. Předčítání dětem upevňuje pouto mezi rodičem a dítětem a rozvijí slovní zásobu dítěte

A v neposlední řadě bychom neměli opomenout, že v knihách najdeme určitě také informace a něco nového se dovědět, to přeci není nikdy na škodu :-).

Nejzajímavější fakta o knihách a knihovnách

Z jednoho stromu lze vyrobit přibližně 50 knih. 

V České republice se ročně prodá přibližně 33 miliónů knih.

Z veřejných knihoven se po celém světě nejvíce krade Bible.

Průměrný Čech má v knihovně 250 knih.

Bohumil Hrabal napsal v roce 1964 knihu s názvem Taneční hodiny pro starší a pokročilé, která je celá psána jednou větou.

Budoucnost čtení

A jaká nás čeká budoucnost? Aktuálně zažívají největší rozkvět čtečky elektronických knih a audioknihy. Na následujících řádcích si probereme výhody a nevýhody tohoto způsobu četby a poslechu.

E-knihy

E-kniha je text v elektronickém formátu, který si přečtete zpravidla pouze ve speciálním elektronickém zařízení tzv. čtečce elektronických knih. 

Výhody

  • Čtečka elektronických knih nevydává žádné světlo a umožňuje dokonce libovolné zvětšení nebo zmenšení písma, dle potřeby čtenáře.
  • Do paměti čtečky se vejdou stovky až tisíce knih.
  • Tuto velkou knihovnu můžete mít neustále sebou na cestách.
  • Čtečka je lehčí a skladnější než kniha samotná.
  • Některé e-knihy jsou dostupné zdarma.

Nevýhody 

  • Ke čtení knih potřebujete čtečku, která je poměrně drahá.
  • Čtečku je nutné pravidelně nabíjet.
  • Ne všechny čtečky podporují běžně dostupné elektronické formáty knih a tak nemusí být zobrazení konkrétního titulu ve čtečce vždy perfektní.
  • Ne všechny tituly je možné zakoupit v elektronickém formátu.
  • Vůni nové knihy nenahradíš.

Audioknihy

Audioknihy jsou knihy, které jsou nadabovány jako mluvené slovo. Audiokniha má podobu elektronického souboru a přehrajete ji v jakémkoliv zařízení, který podporuje zvolený hudební formát, nejčastěji MP3 nebo WAV. Často jsou pro namlouvání knih do poslechové podoby najímáni známí herci a dabéři.

Výhody

  • Audioknihu můžete poslouchat kdykoliv a kdekoliv i třeba při činnostech jako je běh, práce nebo řízení auta.
  • Dabér může příběhu svým stylem četby a intonací hlasu dodat knize a příběhu úplně jiné kouzlo a zlepšit tak zážitek z knihy.
  • Některé audioknihy jsou dostupné zdarma.

Nevýhody

  • Namluvených knih je pouze malé množství.
  • K přehrávání je vždy potřeba elektronické zařízení nebo CD přehrávač.

Prohlédněte si všechny naše motivy triček pro milovníky a milovnice knih.