Články Oceňte studijní výsledky dárkem

Oceňte studijní výsledky dárkem

Odměna za vysvědčení

Zejména u menších školáků rodiče váhají: Vzít raději potomka třeba na výlet nebo mu pořídit dárek? Proti věcným odměnám psychologové úplně nejsou. Radí však jen, ať svým dětem pořídíte za vysvědčení pouze drobnost. Může to být například kniha či malá sladkost.

spokojené děti ve škole u tabule

Chcete-li se svého potomka opravdu odměnit, vezměte ho za zážitky. Stačí třeba do cukrárny na zmrzlinu nebo na výlet. S potomstvem se můžete vypravit i do zoo nebo do aquaparku. Společný čas je velmi cenný a vaše děti na něj budou dlouho vzpomínat. Nakonec tuto formu dárku za vysvědčení preferují i děti samotné.

Ovšem pozor, nenechte se zlákat dětskou touhou po domácím mazlíčkovi. Živý dárek nepovažují odborníci za příliš vhodný. Na zvířátko by měla být přichystaná celá rodina a vidina nadšení z překvapení by neměla odsunout uvědomění si všech povinností a starostí, které s novým členem rodiny nastanou.

Dárek k maturitě

Dospívajícího společně stráveným časem s rodiči na rozdíl od školáka už příliš nenadchnete. Je tedy pochopitelné, že si lámete hlavu nad tím, čím úspěšně zvládnutou maturitu ocenit.

studentka s knihami a počítačem

Starší studenti ocení zážitky. Trocha adrenalinu, lístek na koncert nebo třeba letenky do vysněné destinace jsou pro mnoho z nich tou pravou volbou. Nezklame ani elektronika v podobě nového mobilu, fotoaparátu nebo tiskárny se sadou kvalitních tonerů.

Pro teenagery je důležité i to, jak vypadají, proto může být vhodnou variantou dárku i oblečení. Jen se musíte trefit do vkusu. Pokud si příliš netroufáte, můžete dilema vyřešit poukázkou do oblíbeného obchodu nebo darovat personalizované tričko s vlastním potiskem.

Inspirovat vás může i to, že v pubertě se mladý člověk právě začíná osamostatňovat a uvítá, když ho v tom podpoříte. Nemá-li ještě řidičský průkaz, můžete mu jej zaplatit. Odměnou může být i vlastní auto, případně příspěvek na něj. Nebo úspěšného maturanta vyšlete na studijní pobyt do zahraničí.

Ocenění k promoci

zubařský slovník

Student, který zvládne nástrahy vysoké školy, si kromě titulu zaslouží i překvapení. Co koupit k promoci?

Dojaté osazenstvo v talárech můžete zkusit rozesmát i drobností, klasickou volbou jsou třeba vtipné hrnečky. Ideálním dárkem pro zubaře jsou třeba veselá trička, která všem dají najevo, kdo tady teď vládne vrtačkou.

I vysokoškoláci ocení zážitky. Jako dárek k bakaláři nebo k magisterské promoci můžete pořídit únikovou hru, školu smyku i degustaci vín nebo čokolády. Místo adrenalinu mnozí studenti po usilovném učení uvítají spíše klid, radost jim tak můžete udělat poukázkou na masáž. Stejně jako titul zůstanou do konce života i dojmy z nezapomenutelně oslavené promoce.


Slečnám se bude hodit i krásný šperk. Dobrou volbou pro obě pohlaví jsou v tomto věku již i hodinky nebo luxusní psací pero či diář. V budoucím pracovním životě čerstvého absolventa jistě najdou využití, navíc jim zůstanou jako jedinečná památka na takto významný životní moment.