Články Parkour vs. barkour, kdo je lepší?

Parkour vs. barkour, kdo je lepší?

Parkour a barkour: dva oblíbené sporty nejen u teenagerů. Že jste o nich ještě neslyšeli? Stačí špetka sportovního ducha nebo láska ke zvířatům a můžete si to zkusit na vlastní kůži. V tomto článku vám představíme parkour a barkour a odtajníme vám, jakou mají spojitost se sportem a vašimi pejsky.


 

Parkour jako pohybové umění

Ať už jste o parkuru někdy slyšeli nebo ne, určitě jste ho viděli v ulicích města. Jedná se o druh pohybového umění, které má své kořeny ve Francii. Jeho smyslem je zdolat jakýkoliv terén pomocí fyzické síly, pružnosti a hbitosti. Příznivce parkouru poznáte podle toho, že pokořují terén skákáním, běháním a lezením.

Podívejte se na to v tomto videu a udělejte si představu, co všechno to obnáší.

Hazardéři se životem? Aneb proč teenageři dělají parkur

Parkour ale není jenom o fyzické síle: je to sport, který vás zdokonalí na všech úrovních. Díky němu prozkoumáte své fyzické a duševní limity a posílíte tělo i mysl.

Jeho podstatou je, že se cítíte svobodně v jakémkoliv prostředí. Ale hlavně:

  • budujete sebevědomí

  •  pilujete sebekázeň

  • posilujete odhodlání

  • učíte se využít pohybovou energii k překonání překážek

  • získáváte skvělou fyzičku

  • učíte se nést zodpovědnost za své činy

  • zapojujete se do specifické komunity

 

POZOR: Než začnete s parkourem, měli byste se naučit základy a nebezpečné triky si nejdřív zkoušet tělocvičně na to speciálně přizpůsobené.

 

Cool oblečení na parkour doplní free životní styl

Parkouristé mají specifický styl oblékání. Nosí lehké, pohodlné a volné oblečení, které jim nebrání v pohybu a zároveň nepřekáží v parkour tricích. Typický parkourista se obléká do parkour trička, mikiny, tepláků a běžeckých bot.

Barkour jako parkour pro psy

I pejsci nacházejí zalíbení v parkouru. Této psí disciplíně se říká barkour. Kombinuje prvky parkouru a psí mrštnosti. Vezměte svého čtyřnohého mazlíčka ven a pusťte se do této aktivity společně!. Váš pes si to zamiluje a naučí se:

  • skákat
  • šplhat
  • plazit
  •  balancovat
  • překonávat překážky

Nezapomeňte, že svého psa byste neměli do ničeho nutit a měli byste brát ohled na jeho schopnosti, fyzickou zdatnost, povahu a tělesnou konstituci. Ne každý psí kamarád má na to vhodné dispozice.

Hvězda barkouru? Jednoznačně fenka Lexi

Trička s motivem psů jsou ideální pro milovníky zvířat a také populární mezi příznivci barkouru, který u psů pomáhá vybíjet přebytečnou energii a posilovat sebedůvěru. Navíc, jak ukazuje slavná fena Lexi, která je hvězdou sociálních sítí, barkour může být skvělý způsob, jak ukázat své schopnosti a získat pozornost na sociálních sítích. Její majitel si kdysi všiml, že Lexi skáče na různé překážky a zdolává je, tak její talent začal rozvíjet. Podívejte se na jeho video!

Parkour – to nejsou jen triky a skoky, nad kterými se tají dech. Je to životní styl, trénink těla a mysli. Díky němu budete zvládat v životě krizové situace a naučíte se mít kontrolu nad sebou samými.