Články Tipy na kvalitní spánek: jak se dobře vyspat?

Tipy na kvalitní spánek: jak se dobře vyspat?

Už si ani nepamatujete, kdy jste se vyspali dorůžova? Nemůžete usnout, zdají se vám noční můry nebo se budíte během noci? Nespavostí trpí až polovina populace. Buďte mezi tou šťastnější polovinou a spěte nerušeně až do rána. Máme pro vás tipy, jak se dobře vyspat!


 

Proč nemůžete spát: co škodí vašemu spánku?

Mžouráte do tmy, sem tam se podíváte na hodiny a začínáte být nervózní, že nemůžete usnout. Za pár hodin vstáváte a potřebujete se vyspat. Poznáváte se v tom? Udělejte si čas na to, abyste si v hlavě prošli předešlý den. Nedělali jste náhodou něco, co škodí spánku?

1. V posteli se díváte do mobilu nebo do počítače

Displeje elektronických zařízení vyzařují modré světlo, které pozastavuje tvorbu melatoninu. Tento hormon je však nutný pro usnutí a kvalitní spánek. Co s tím? Vyvarujte se modrému světlu alespoň jednu hodinu před ulehnutím.

2. Pijete příliš kofeinových nápojů

Také patříte mezi lidi, kteří říkají, že na ně kofein nepůsobí a klidně si dáte večer kávu? Večer byste neměli pít kávu a ani jíst čokoládu, která obsahuje theobromin, látku podobnou kofeinu. Pozor si dejte také na to, kolik kávy vypijete přes den. Řiďte se zlatým pravidlem, že nic se nemá přehánět.

3. Jíte před spaním

Kručí vám večer v břiše a při pomyšlení, že budete jíst až ráno, na vás jdou mdloby? Dejte si kousek zeleniny a zakažte si tučná a sladká jídla. Nechte tělo odpočívat a nezatěžujte ho těžkými a kalorickými jídly. Inspiraci na výživné a přitom lehké večeře vám mohou přinést oblíbené keto recepty.

4. Každý den vstáváte a usínáte v různou dobu

Choďte spát každý den v podobnou dobu a i v podobnou dobu vstávejte. Vyskočte z postele po prvním zazvonění budíku a nečekejte na to, až vám budík zazvoní podruhé, potřetí, počtvrté… 

5. Jste ve stresu

V hlavě se vám honí, co jste za den nestihli, co vás čeká a co musíte zařídit. Vymyslete si vlastní večerní rutinu, která vás zklidní. Napusťte si vanu, pusťte si oblíbenou hudbu a nechte starosti za dveřmi ložnice. Díky relaxu se lépe popasujete s problémy a získáte nadhled.

 

Co pomáhá, když máte problém s nespavostí?

Není nespavost jako nespavost. Jednou za čas se může přihodit, že prožijete bezesnou noc. Pokud ale nespavost trvá několik měsíců, zajděte ke svému lékaři, který vám předepíše léky nebo vás pošle do spánkové laboratoře. Nespoléhejte se jen na prášky na spaní a zkuste:

  • Dodržovat spánkovou hygienu, tj. spát alespoň 7 hodin denně.
  • Zkusit po konzultaci s lékařem bylinné preparáty.
  • Najít příčinu nespavosti: je viníkem stres, tvrdá matrace nebo hluk z venku?
  • Zlepšit fyzickou a psychickou kondici.
  • Vytvořit prostředí vhodné pro spaní: bez televize a se zatemňovacími závěsy.
  • Nespat zbytečně během dne.

To, že jsou problémy se spánkem čím dál tím častější dokládají i data v grafu níže. Organickými poruchami spánku, tedy těmi, které mají tělesnou příčinu, trpí čím dál tím více lidí.

Tip: Pokud si myslíte, že za vaší nespavostí stojí tvrdá matrace, vhodnou volbou by pro vás mohla být anatomická matrace. Anatomické matrace jsou spíše měkčí, aby se dokonale přizpůsobily křivkám lidského těla, ale zároveň jim nechybí dostatečná tuhost pro jeho zdravé podepření.

 

Jak předcházet nespavosti?

Předejděte problémům se spánkem a dodržujte zdravý životní styl. Ano, stresu se v dnešní uspěchané době nevyhnete, ale můžete ho zmírnit fyzickou aktivitou, odpočinkem a relaxací v přírodě. Splňte naplánované úkoly do večera nebo si napište na papír, co musíte další den zařídit.

Ložnice jako chrám spánku

Uzpůsobte si ložnici tak, abyste se v ní cítili dobře. Neskladujte v ní přebytečné věci a mějte ji skutečně jen na spaní. Vyberte si povlečení, které je vám příjemné na dotek – nejen alergikům k lepšímu spánku přispěje protiroztočové povlečení – a obložte se měkkými polštáři. Uvelebte se na polštáři s vlastním potiskem a vypusťte starosti z hlavy.

Polštář, který budete milovat

Spěte na svých vzpomínkách. Nechte si polštář potisknout oblíbenou fotku z dovolené či domácího mazlíčka, případně si na něj dejte otisknout citát. Polštáře s potisky jsou také nápaditým dárkem pro maminku, tatínka, děti a přátele.

Nespavost nesouvisí jenom s věkem, ale i s životním stylem, stresem a dokonce i léky. Řešte nespavost co nejdříve a jako první se poraďte s lékařem.