Články Tipy na recepty, co Vás zahřejí nejen na horách

Tipy na recepty, co Vás zahřejí nejen na horách

Co uděláte, když je vám zima? Určitě se teple oblečete a uvaříte si čaj. Víte ale o tom, že existují potraviny, které vás zahřejí? Nenechte se zaskočit mrazivým počasím a zásobujte se zahřívacími potravinami. Máme pro vás tipy na recepty, které vás zahřejí na horách a všude tam, kde teploty padají pod nulu.

Jaké potraviny vás zahřejí? Připravte se na pořádné horko!

Je vám zima? Máte pořád studené ruce? Nebo se po návratu z venku nemůžete zahřát? Prozradíme vám, jaké potraviny byste měli zařadit do svého jídelníčku, aby vám bylo teplo:

  • Koření: chilli, zázvor, skořice, pepř, kari, skořice, kurkuma či hřebíček

  • Nápoje: zázvorový čaj, červené víno, káva či destiláty

  • Ořechy a semínka: slunečnicová semínka, mák či vlašské ořechy

  • Zelenina: česnek, chilli papričky, křen či cibule

  • Mléčné výrobky: máslo, plísňový sýr, kozí mléko či vejce

  • Maso: kuřecí maso, kuřecí játra, hovězí ledviny či skopové maso

  • Obiloviny: jáhly, ovesné vločky či pohanka

Proč byste měli jíst zahřívací potraviny?

Zahřívací potraviny vás zahřejí zevnitř. Své o tom ví příznivci čínské medicíny, kteří zastávají názor, že každá potravina má určité termoregulační vlastnosti. Pravda je, že některé potraviny skutečně vykazují jistý tepelný efekt.

Víte, že potraviny s tepelným efektem nejsou kalorické a podporují hubnutí? Zároveň vám dodají energii a podpoří funkci imunitního systému.

Jak na teplo na horách?

Při pobytu v mrazu potřebuje tělo energii na zahřátí a paradoxně i dostatek tekutin. Dejte si před odchodem na sjezdovku nebo túru teplou a vydatnou snídani a pořádně se napijte. Po snídani si oblečte sportovní tričko, například s vyobrazenou Lysou horu, bundu z funkčního materiálu a užijte si pobyt na horách v pohodlném oblečení.

Nezapomeňte během dne pravidelně jíst alespoň 5 výživných jídel denně: snídani, svačinu, oběd, svačinu a večeři. Inspirujte se následujícími recepty, které si můžete dát nejen na horách.

Tipy na zahřívací snídani, svačiny, oběd a večeři

Oblečte si kuchařskou zástěru a uvařte si pokrmy, které vás zahřejí. Pokud chcete někoho podpořit ve vaření, podělte se s ním o tyto recepty a můžete ho potěšit osobitým dárkem, například originální zástěrou s potiskem.

Věříme, že vám na horském vzduchu brzy vyhládne a tyto recepty vám přijdou vhod. Dobrou chuť!