Články Už se taky otužujete?

Už se taky otužujete?

Už se taky otužujete?

Otužování je velmi vynikající prostředek pro posílení imunitního systému. Lidé, kteří se pravidelně sprchují nebo koupou ve studené vodě, jsou daleko více odolnější a vyhýbá se jim nachlazení. V římských lázních se praktikovaly ledové koupele, které později zavedl také zakladatel vodoléčby Vincenz Priessnitz a v Rakousku Sebastian Kneipp. Oba využívali léčivých účinků vody a také pobytu na zdravém vzduchu. Jestliže toužíme po tom, aby otužování mělo dlouhodobé účinky, odborníci doporučují sprchovat se studenou vodou každý den. Otužilci jsou schopni po několika letech pravidelného tréninku koupání v ledové vodě a bez větších potíží zvládají nízké teploty.

Reakce organismu na ledovou vodu

Ledová voda vyvolává v těle prudkou reakci a dochází k aktivaci ochranného mechanismu. S ohledem na to, že sprcha je pouze krátká, nedojde k prochlazení zejména, když se pak dosucha vytřete a promasírujete suchým ručníkem. Navíc dochází ke stimulaci krevního oběhu i obranného systému. Mezi další pozitivní účinky ledové vody patří určitá forma detoxikace.

Jak začít s otužováním

Jestliže máme v úmyslu začít s otužováním, musíme si uvědomit, že organismus si na chlad nezvykne hned. Ke změnám pulzu a dechové frekvence přestává zpravidla docházet až po sedmi až čtrnácti měsících tréninku. V domácích podmínkách můžeme vyzkoušet aplikaci střídavého sprchování pomocí teplé a studené vody. Jestliže se několik minut sprchujeme nejprve teplou vodou, dochází k prohřátí těla a rychlá studená sprcha pokožku dokonale prokrví. Většinou je dostačující, když se sprchujeme jedenkrát za den, nejlépe ráno po probuzení. V případě intenzivní detoxikace se někdy doporučuje otužování i několikrát denně. Nejprve můžeme s otužováním začít pomocí vlažné vody a až si tělo zvykne, teplotu postupně snížíme. Můžeme také začít sprchováním určitých částí těla a potom postupně přidávat další. Otužovat se mohou i malé děti, ale postup je opatrnější než u dospělých.

Prohlédněte si všechny naše trička pro otužilce.