Články Valentýn - romantika nebo komerce?

Valentýn - romantika nebo komerce?

Tričko k Valentýnu pro partnera, partnerku, manžela i manželku. 

Ženy a prodejci ho milují, naopak muží ho povětšinou nenávidí, řeč je o svátku svatého Valentýna, který připadá každý rok na 14. únor. Valentýna slaví hlavně v Americe a také v Anglii, kde je tento svátek opravdu zakořeněn v celé kultuře. Přitom legenda o sv. Valentýnovi pochází především z Evropy.

Kdo byl sv. Valentýn?

Podle velké části historiků byl sv. Valentýn pravděpodobně biskup z Terni, který žil ve 3. století. Ale okolo sv. Valentýna  panuje také spousta legend. Asi nejznámější je ta, že se jednalo o biskupa, který byl popraven za doby Císaře Marka Aurelia, protože i přes tehdejší zákaz oddával zamilované páry. V té době totiž platilo, že láska a vdavky nejsou žádoucí, protože odvádí vojáky od jejich povinností. 

Ale kdo by si myslel, že Valentýn je ryze komerční svátek, ten by se mýlil, protože například darování květin je podle legendy spjato přímo s biskupem Valentýnem, který obdarovával mladé zamilované páry květinami z biskupské zahrady. 

 

Co je Valentýnka?

My ho známe především z amerických filmů a obchodů. Velmi populární jsou hlavně na západě tzv. Valentýnky. Valentýnka je přání, které můžeme v tento den poslat, či darovat ať už osobně nebo poštou svému vyvolenému nebo vyvolené a dát mu tak najevo svojí náklonost. A co se do takové Valentýnky píše? Cílem Valentýnky je vyjádřit obdiv dané osobě a dát jí najevo, že se vám líbí nebo že jí máte rádi. Určitě můžete využít klasické zamilované veršované texty, které najdete všude po internetu, ale za nás je určitě nejlepší napsat vzkaz co nejjednodušeji a hlavně od srdce. Do Valentýnky se můžete podepsat, ale nemusíte. Samozřejmě modernější z vás mohou kromě klasického papírového přání využít také formu SMS mailu a nebo sociálních sítí, ale to už je trochu neosobní.

Pokud chcete darovat opravdu originální Valentýnku máme pro vás něco co vaši lásku opravdu ohromí. Napiště text na triko, mikinu, nebo klidně třeba polštář a darujte originální Valentýnku, případně můžete nechat připojit k textu i nějaký zamilovaný obrázek, tričko s vlastním textem na Valentýna. A pro ty, co si tolik nevěří v psaní a vymýšlení textů máme jeden z našich zamilovaných motivů, který to řekne za tebe. 

 

Nejpopulárnější Valentýnské dárky

V České republice jsou nejpopulárnější květiny, sladkosti a Valentýnské večeře. Ale co si budem, je to taková už docela nudná klasika. Pokud chceš svému vyvolenému nebo vyvolené darovat opravdu originální dárek, máme pro zamilované trička nebo i třeba polštáře