Články Vikingové - národ, který byl ovlivněn bohy?

Vikingové - národ, který byl ovlivněn bohy?

Tričko s Vikingy pro fanouška Vikingů

Vikingové žili na území dnešního Dánska a byli to z hlediska křesťanství pohané. První zmínka o jejich kontaktu s tehdejším křesťanským světem se datuje na červen 793 n.l., kdy vyplenili klášter v Lindisfarnu v Anglii. Tyto nájezdy do Anglie a pak posléze i do Francie a oblasti Středozemního moře trvaly dalších asi 300 let. Vikingové byli úspěšní ve svých nájezdech a loupežných výpravách hlavně díky svým lodím. Jejich lodě měly nízký ponor a dokázaly kombinovat cesty na otevřeném moři a vjezd do ústí řek ve vnitrozemí. Vikingové tak byli schopní přeplout velkou vzdálenost po moři a z řeky zaútočit přímo na velká města, která byla v dnešní Evropě. 

Vzhled Vikingů

Vikingové byli na svoji dobu poměrně vysocí, měřili okolo 180 cm a možná i proto vzbuzovali svým, na tu dobu netypickým, vzhledem a výškou strach mezi křesťany. Z dostupných archeologických nálezů můžeme usuzovat, že Vikingové byli čistotní, protože v jejich hrobech se našly i kosmetické pomůcky jako hřebeny, břitvy a dokonce i kosmetické náčiní na leštění nehtů. Z toho pravděpodobně i vyplývá představa, že Vikingové velmi dbali o své vlasy a svazovali je do copů.

Nejznámější mýty o Vikinzích

Určitě mýtus číslo jedna, který má původ pravděpodobně v 19. století je ten, že Vikingové nosili helmy s rohy. Pravda je taková, že žádné podobné archeologické nálezy se v souvislostí s obdobím Vikingů nenašly. Tento mýtus pravděpodobně vznikl v časích romantismu, kdy tehdejší pisatelé a ilustrátoři přisoudili Vikingům helmy s rohy.

Další představou, kterou můžeme vyvrátit je ta, že Vikingové byli jen dobyvatelé a drancovali vše kam vstoupili. Na dobytých územích zakládali osady a živili se také farmařením, ale i obchodem, převážně obchodovali s rybím tukem a otroky. Pokud mohli Vikingové uplatnit svůj vliv nebo vyjednavačské schopnosti, určitě je využili a území získávali také vyjednávaním.

Za předposlední mýtus, můžeme označit to, že Vikingové bojovali převážně se sekyrami. Z dochovaných nálezů spíše víme, že bojovali hlavně s kopím a meči, i když sekyry mohly sloužit jako obřadní zbraň.

Posledním mýtem je to, že bojů a nájezdů se účastnili jen muži. Ženy měly ve Vikingském světě poměrně dobré postavení a mohly se účastnit i bojů jako štítonošky po bocích mužů válečníků.

Vikingská božstva a legendy

Vikingští bohové sídlí v Asgardu a největší z bohů je Odin. Jeho syn, Thor je patrně nejznámější z bohů, je bohem hromu a bohem síly. Další významnou bohyní byla Freya, bohyně lásky, plodnosti, ale i smrti. Vikingové věřili, že pokud zemřou v boji hrdinskou smrtí, přivítá je Odin ve Valhalle, což je síň, kde spolu hodují padlí bojovníci a bohové a společně se připravují na svou poslední bitvu - Ragnarok. Ragnarok je poslední bitva, která má probíhat s Titány. Zajímavým bohem je také Loki, který je považovaný za boha klamu a je často považován za záporáka.