Články Vzhůru na vodu! Na co se připravit a jak si to užít?

Vzhůru na vodu! Na co se připravit a jak si to užít?

Letní měsíce lákají k dobrodružným výpravám s rodinou nebo přáteli. Co takhle je letos vytáhnout na vodu? Poradíme vám, jak se připravit.

Zdálo by se, že v ráji vodáků, jímž bezpochyby Česko je, nemůže být člověk, který sjíždění řeky ještě nezkusil. Pokud jste touto aktivitou nepolíbení, je na čase si tenhle zážitek dopřát. Co k tomu bude potřeba?

Objednejte plavidlo

Půjčovnami lodí a raftů se to kolem větších řek jenom hemží. Stačí tedy vědět, odkud chcete vyplout, a podle toho si najít půjčovnu. V den vyplutí na místě obdržíte vše potřebné od pádel, plovacích vest, házečky, vyvazovacího lana, barelu či vaku na uschování věcí až po mapku jezů na vybraném úseku řeky s informací o jejich sjízdnosti.

Pokud zvolíte raft, budete se cítit bezpečněji, poplujete ale pomaleji a nebudete tak obratní, jako v případě, že si vyberete kánoi. Ta je sice vratší, ale o to rychlejší. Obecně je raft vhodný zejména pro skupiny s dětmi, s kánoí si užijete jako háček a zadák o trochu víc adrenalinu. Zvládnou to ale s trochou cviku i začátečníci.

Naplánujte trasu

Ať už si pro svou plavbu vyberete Vltavu, Sázavu, Berounku, Ohři, Moravu nebo jinou k vodákům přátelskou řeku, promyslete si, odkud a kam poplujete, kolik času na vodě chcete strávit a seznamte se dopředu s možnými výletními, občerstvovacími a přespávacími zastávkami v podobě zajímavých památek, hospůdek a míst určených pro kempování. S tím vám může pomoci třeba web Vodácká navigace nebo jejich nová aplikace, ze které si můžete stáhnout i přehlednou mapku trasy pro všechny účastníky plavby.

Sbalte nejnutnější

Pokud budete přespávat v kempu a nerezervujete si předem chatku, neobejdete se bez stanu, karimatky a spacáku. Stravování vyřešíte většinou formou zastávek, během kterých navštívíte restauraci nebo stánek s občerstvením, stačí si tedy sbalit velkou láhev s pitím a pár trvanlivých mlsek na svačinu. Do kosmetické tašky zabalte hygienické prostředky v cestovních baleních a nezapomeňte na toaletní papír. Nezbytností je opalovací krém, repelent a lékárnička. Vděční budete i za sluneční brýle, multifunkční kapesní nůž, čelovku, powerbanku nebo zapalovač.

Co vzít na sebe? Rychleschnoucí oblečení, ručník, plavky, čepici, boty vhodné do vody, které se nerozlepí a budou vám držet pevně na noze – ať už speciální neoprenové, nebo staré kecky s plnou špičkou a silnější podrážkou. Do barelu si nabalte náhradní (a teplejší) oblečení a boty. (Úspěch u večerního táboráku bude mít jistě i tematická vodácká mikina.) Nezapomeňte na nepromokavou bundu nebo pláštěnku. Vše uzavřete do voděodolných obalů.

Užijte si to

Udělejte si plavbu zážitkovou a veselou. Opatřete celé posádce vtipná trička na vodu, pojmenujte osazenstva jednotlivých plavidel, pozorujte nádhernou ubíhající krajinu, občerstvujte se při zastávkách vychlazenými nápoji (s alkoholem to však nepřehánějte) nebo zmrzlinou, udělejte si na břehu výlet po okolí na hrad nebo zámek, kupte špekáčky a večer si zazpívejte s ostatními vodáky u táboráku, zdravte se vodáckým pozdravem, poznávejte nové lidi, dávejte pozor na jezy a vychutnávejte si pohodovou atmosféru vodáctví plnými doušky.

Pokud se chcete navnadit na vodácký zážitek, doporučujeme vám přečíst si třeba populární knížku Proč bychom se netopili od Zdeňka Šmída.