Články Znáte výhody terapie se zvířaty?

Znáte výhody terapie se zvířaty?

Zvířata mají unikátní schopnost: umožňují lidem otevřít cestu k duševnímu a fyzickému zdraví. Terapie se zvířaty je stále více uznávanou a využívanou formou léčby, která nabízí výhody pro různé typy pacientů. K příležitosti Mezinárodního dne zvířat, jenž připadal na 4. října, vám přinášíme přehled možné (i neobvyklé) zooterapie. Podívejte se s námi na to, jaké role hrají koně, psi, kočky a dokonce i jiná zvířata v terapeutických procesech a komu jsou tyto terapie určeny. Jak si můžete i vy vychutnat relaxaci s domácím mazlíčkem? Zorganizujte si takovou vlastní mini terapii, která vám pomůže účinně odbourat stres. Tak směle do toho!

Terapie koňmi. Využívaná, účinná a oblíbená

Terapie s koňmi, známá také jako hipoterapie, je léčebná metoda využívající interakce s těmito nádhernými velkými zvířaty. Tato zooterapie je často zaměřená na osoby s různými postiženími nebo psychickými obtížemi. Jízda na koni nebo úzký kontakt s nimi poskytuje fyzickou aktivitu, ať už aktivní či pasivní, podporuje rozvoj koordinace a posiluje svaly. Přitom je terapeutická interakce s koňmi zároveň emočně uklidňující a pomáhá vytvářet důvěru a sebevědomí. Je vhodná jak pro děti, tak pro dospělé. Podívejte se na seznam českých hiporehabilitačních center na webu Ketris.cz, třeba najdete něco vhodného ve vašem okolí.

Psi jako terapeutičtí společníci? Canisterapie

Canisterapie je oblíbeným způsobem léčby, který využívá kontaktu se psy. Ti jsou známí svou schopností zlepšit náladu, snížit stres a zvýšit společenskou interakci. Ne nadarmo se říká, že je pes nejlepší přítel člověka. Canisterapie je často využívána ve zdravotnických zařízeních, školách a zařízeních pro seniory. Na rozdíl od koní jsou pejsci přece jen poněkud skladnější a dopravit je na místo určení je jednodušší. 

TIP: Využijte Mezinárodní den zvířat a ukažte světu svou lásku ke zvířatům. Pořiďte si tričko s vlastním potiskem, sáhněte po tričku se psem. Nebo je libo tričko s koněm? Ať už hledáte jakékoli tričko se zvířaty, jde o skvělý dárek pro druhé a radost pro sebe. Co třeba se sladit se svým domácím mazlíčkem?

Felinoterapie. Kočičí vrnění, hladký kožíšek a vybraná společnost

Kočičí terapie je metoda, která využívá přítomnost a kontakt s kočkami k dosažení pozitivních zdravotních efektů. Mazlení a hlazení koček stimuluje uvolňování hormonů štěstí, jako jsou oxytocin a endorfin. Tato terapie může být účinná v snižování stresu, úzkosti a krevního tlaku. Kočky jsou vhodnými terapeutickými společníky pro lidi, kteří ocení klidnou a uvolňující přítomnost. Existují dva typy léčby za účasti koček.Terapie za jejich pomoci, zkráceně AAT, nebo aktivity za pomoci zvířat, zkráceně AAA. AAT terapie je formální předem daná terapie, kdežto aktivity se zvířaty umožňuje navázat vztah s kočkou, pečovat, učit se s ní komunikovat a celkově se nechat vytrhnout ze skutečnosti. Máte doma kočku? I ona se může stát terapeutkou. Certifikát můžete získat ve felinologické organizaci.

Neobvyklá zooterapie? Co třeba upovídaný papoušek?

Kromě tradičních domácích zvířat se v terapiích využívají i méně obvyklí kandidáti. Například malí ještěři jsou využíváni pro svou schopnost poskytnout uklidňující účinek při pozorování jejich pohybu. Exotičtí ptáci, jako jsou papoušci, mohou podnítit komunikaci a pocity radosti. Každé neobvyklé zvíře má své specifické vlastnosti, které mohou přinést do terapie nový rozměr. 

Pro koho je zooterapie určena?

Terapie se zvířaty může být prospěšná pro různé skupiny lidí, včetně jednotlivců s postižením, dětí s poruchami chování, osob s mentálním onemocněním, pacientů v rekonvalescenci nebo osamělých seniorů. Výhody terapie se zvířaty zahrnují zlepšení duševního a fyzického zdraví, podporu sociálních dovedností a posílení sebedůvěry. Jde o jedinečnou možnost, jak druhé vtáhnout do přítomného okamžiku. 

Relaxace s mazlíčky u vás doma? Proč ne

Máte vlastního pejska či kočičku? Vyhraďte si čas pro svou vlastní relaxaci. Mazlení, hraní a jednoduché procházky s mazlíčkem mohou přinést radost, uklidnění a snížení stresu. Domácí mazlíčci jsou jako terapeutičtí společníci připraveni vám poskytnout lásku a podporu, kdykoliv to potřebujete. Jak relaxovat se zvířetem? Pusťte si relaxační hudbu a hurá do hlazení. Vnímejte hmatem i zrakem strukturu srsti, hebkost a vzhled. Všímejte si vzájemné blízkosti a nenechte se rozptylovat myšlenkami. Jediným úkolem je být přítomný a vnímat. Vidíte? Je to snadné!

Terapie se zvířaty nabízí ojedinělé způsoby, jak zlepšit naše fyzické i duševní zdraví. Stačí si najít toho pravého společníka a užívat si léčivou sílu zvířecího světa. Vždy to stojí za to.