Články Je plavání opravdu tak zdravé, jak se říká?

Je plavání opravdu tak zdravé, jak se říká?

Rekreační plavání

Pokud se na to podíváme z pohledu rekreačního plavce, odpověď bude stoprocentně ANO. Plavání je opravdu jeden z nejzdravějších a k tělu nejšetrnějších sportů ze všech. Také je to sport, který můžete provozovat v každém ročním období a nepotřebujete k němu drahé vybavení. Postačí vám plavky, brýle a ručník. Také se musí podotknout, že plavat může opravdu kdokoli. Jak děti, tak dospělí. Ale i senioři, těhotné ženy či lidé trpící nadměrnou váhou nebo obezitou. A pokud nevíš, co si při cestě do bazénu vzít na sebe, koukni na naše trička pro plavce i plavkyně.

Plavání jako rehabilitace

Pokud jste po zranění, doktor vám určitě doporučí jako rehabilitaci plavání. Při tomto sportu totiž zapojujete všechny svaly. Ano, opravdu. A přesto se vám při něm nemůže stát žádné zranění, tak jako při jiných sportech. A pokud chceš svoje zdraví ještě vylepšit mrkni na náš článek o otužování.

Můžu plaváním zhubnout?

Dalo by se říct, že toto už je snad řečnická otázka. A odpověď zní stále stejně, samozřejmě že ANO. Jak už jsme zjistili výše, při plavání zapojujeme všechny svaly a kyslík pomáhá k přeměně tuků v těle. Ale také je to výborné kardio. Pokud neděláme jiný sport, stačí nám jít si dvakrát až třikrát týdně zaplavat na hodinu a zvládnout cca 40 až 60 pětadvaceti metrových bazénů. Je dobré udržovat tempo a občas vystřídat styly, takže na “pokec s kamarádkou” to opravdu není. Také bychom se neměli zapomenout protáhnout, aby nás ve vodě nechytla křeč.

Jak poznám, že plavu správně?

Dobrá otázka. Před plaváním je dobré se podívat na videa na youtube apod. jak správně plavat jaký styl nebo si koupit knihu na toto téma specializovanou. I když je plavání opravdu nejbezpečnější sport, tak musíme dbát na správné provedení. Je potřeba mít rovnou páteř abychom si ji nezkřivili. Hlavně při lidmi tak oblíbeném stylu prsa. Pokud máte v okolí nějakého plavce je nejlepší domluvit se s ním, aby vám poradil. Je ale i možné se přihlásit do plaveckých kurzů pro dospělé. Plavání je skvělý sport, ale také technicky náročný. A na to bychom vždy při tréninku měli myslet.